Turkissa vieraileva Niinistö: Toivottavasti en eksy Turkin presidentin palatsissa

Presidentti Sauli Niinistön Turkin-vierailun aikana odotetaan keskusteluja muun muassa Turkin EU-suhteista ja pakolaiskriisistä.

Ulkomaat
Presidentin palatsi Ankarassa lokakuussa 2014.
Presidentin palatsi Ankarassa lokakuussa 2014.Ozge Elif Kizil / EPA

Turkissa vieraileva tasavallan presidentti Sauli Niinistö neuvottelee tänään tiistaina Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa Ankarassa. Turkkilaislehdelle antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Niinistö kommentoi muun muassa isäntänsä huomiota herättävän suurta palatsia.

– Toivottavasti en eksy siellä, Niinistö sanoo turkkilaisen Hürriyet-lehden haastattelussa.

Presidentti pohtii myös tuovansa kompassin mukaansa.

Turkissa itsevaltaisista otteista syytetyn presidentti Erdoğanin yli tuhannen huoneen palatsi on herättänyt paljon arvostelua, ja Niinistön lausuntoa saatetaan tulkita pieneksi letkautukseksi isännälle. Niinistön mukaan Suomessa ei ole totuttu palatseihin, koska olemme aina olleet köyhä maa.

Niinistön haastattelu on tehty ennen Ankarassa viikonloppuna sattunutta pommi-iskua.

Niinistön Turkin-vierailun aikana odotetaan keskusteluja muun muassa Turkin EU-suhteista ja pakolaiskriisistä. Turkkiin on tullut yli 2 miljoonaa syyrialaispakolaista. EU on toivonut Turkilta apua Eurooppaan suuntautuvan pakolaisvirran hillitsemiseksi. Niinistö toteaa lehtihaastattelussa Suomen edelleen uskovan, että Turkki jonakin päivänä on EU:n jäsen.

Presidentin mukana matkustaa myös elinkeinoministeri Olli Rehn ja suomalainen liikemiesvaltuuskunta.

Tom Kankkonen Yle Ankara