Oikein pysäköinti on tulossa tavaksi Helsingissä

Helsingissä kirjoitetaan vuosi vuodelta vähemmän pysäköintivirhemaksuja. Kaupungin tulot pysäköintimaksuista ovat samalla kasvaneet.

Kotimaa
Autoja pysäköitynäa kadun varsille Helsingin Kruunuhaassa.
Yle

Helsingissä kirjoitettiin vielä vuonna 2012 yli 210 tuhatta pysäköintivirhemaksua tai huomautusta virheellisestä pysäköinnistä.

Viime vuonna määrä oli laskenut 169 tuhanteen. Tämän vuoden vauhdilla päästään alle 150 tuhannen.

Samaan aikaan pysäköintimaksuista kerätyt tulot ovat nousseet noin kahdella miljoonalla eurolla vuodessa.

Johtava pysäköinnintarkastaja Otto Kuitunen Helsingin rakennusvirastosta sanoo, että pysäköintitapojen paraneminen on silminnähtävissä kaupungilla. Yhtenä syynä autoilijoiden entistä siivompaan käytökseen hän pitää virhemaksun nostoa.

– Talous on monella niin esillä, että pidetään parempana maksaa se euro – pari mittariin, ja olla muutenkin tarkka pysäköinnin kanssa kuin ottaa tämä kuudenkympin tai kahdeksankymmenen euron virhemaksu, sanoo Kuitunen.

Myös helpommaksi käyvät maksutavat ovat lisänneet Kuitusen mukaan halukkuutta pysäköintimaksujen maksamiseen.

– Mobiilimaksaminen on niin paljon helpompaa tällä hetkellä jo ja helpottuu vielä lisää. Sillä maksaa ainoastaan sen ajan, mitä auto on siinä paikalla.

Helsingin tulot väärästä pysäköinnistä nousivat hetkellisesti, kun pysäköintivirhemaksu korotettiin vuonna 2012 keskusta-alueella 80 euroon ja muualla 60 euroon. Kuitusen mukaan korotuksen vaikutus on jo tasaantumassa, ja nyt pysäköintivirheiden vähentyminen näkyy sakkotulojen tasaisena laskuna.

Kaupungin tulot pysäköintimaksuista ovat nousseet tasaisesti vuodesta 2012 lähtien. Viime vuonna Helsinki kuittasi maksullisesta pysäköinnistä 14,5 miljoonaa euroa. Tänä vuonna odotetaan vähintään samanlaista tulosta.