BUK-valmistajan syyte: Ohjus pudotti malesialaiskoneen Ukrainan hallitsemasta kylästä

298 ihmistä kuoli, kun Malaysia Airlinesin kone räjähti Itä-Ukrainan ilmatilassa heinäkuussa 2014.

Ulkomaat
Ukrainalaiset työmiehet keräämässä lennon MH17 osia putoamispaikalla 20. heinäkuuta 2014 Ukrainassa.
Ukrainalaiset työmiehet keräsivät lennon MH17 osia putoamispaikalla 20. heinäkuuta 2014 Ukrainassa.Robert Ghement / EPA

Venäläinen asevalmistaja Almaz-Antei kertoo kokeidensa vahvistavan, että ohjus pudotti malesialaiskoneen Itä-Ukrainassa. Sen mukaan ohjus ammuttiin kuitenkin Zaroštšenskojen kylästä, jota oli Ukrainan hallinnassa. Se sijaitsee Donetskin kaupungin ja Venäjän rajan puolivälissä.

– Kokeemme tulosten perusteella hollantilaisen lautakunnan tulokset ohjuksen mallista ja laukaisupaikasta ovat täysin virheellisiä, Almaz-Antein pääjohtaja Jan Novikov sanoo.

Länsimaat uskovat, että Venäjä-mieliset kapinalliset ampuivat ohjuksen hallitsemiltaan alueilta. Hollantilaislehtien saamien ennakkotietojen mukaan hollantilaisen turvallisuuslautakunnan loppuraportissa todetaan, että kone ammuttiin alas BUK-ohjuksella Venäjä-mielisten kapinallisten hallitsemilta alueilta, kertoo uutistoimisto AFP. Loppuraportti julkaistaan iltapäivällä.

Venäläinen Almaz-Antei sanoo, että jos ohjus ammuttiin BUK-M1-ohjusjärjestelmällä, siinä käytetty ohjus oli aiemmin uskottua vanhempaa mallia eli 9M38. Se kertoo lopettaneensa ohjusmallin valmistuksen vuonna 1986. Sen mukaan kyseinen ohjusmalli ei ole Venäjän armeijan käytössä, mutta Ukrainalla on käytössään kyseisiä ohjuksia.

Venäjän valtio omistaa Almaz-Antein, joka valmistaa erityisesti ohjuksia ja tutkia.

298 ihmistä kuoli, kun Malaysia Airlinesin kone räjähti Itä-Ukrainan ilmatilassa heinäkuussa 2014.

Lähteet: Tass, AFP