Salametsästys uhkaa lintua, jonka nokka on norsunluutakin kalliimpaa

Naurusarvinokka on muutaman kilon painoinen ja elää Itä-Aasian sademetsissä. Sen huomiota herättävää nokkaa on satojen vuosien ajan käytetty veistosten materiaalina. Nykyään se on kalliimpaa kuin norsunluu.

luonto
Naurusarvinokka.
Naurusarvinokka.Doug Janson / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Harvan tuntema, Kaakkois-Aasian viidakoissa elävä naurusarvinokka voi olla laittoman villieläinkaupan seuraava uhri. Ja syynä siihen on sen komea nokka, joka voi painaa jopa kymmenesosan linnun noin kolmen kilon kokonaispainosta.

Samaan sukuun kuuluvia lintulajeja elää Afrikassa ja Aasiassa yli 60 lajia. Niille on muodostunut keratiinista suurikokoinen kumpu nokan yläosaan ja linnun otsalle. Kaikilla muilla suvun lajeilla nokkakumpu on ontto, mutta naurusarvinokalla se on umpinainen.

Uroslinnut käyttävät kumpuaan tapellessaan ja sekä urokset että naaraat käyttävät sitä kaivaessaan esiin hyönteisiä lahoavista puista. Naurusarvinokka elää Malesiassa ja Indonesiassa ja ne syövät hedelmiä ja pähkinöitä ja levittävät niiden siemeniä ympäri metsää ulosteidensa mukana.

Mustavalkoisen linnun siipien kärkiväli voi olla jopa kaksi metriä ja se on yleensä melko ujo, eikä näyttäydy helposti. Ja on helppo ajatella, että niillä on siihen myös hyvä syy.

Nokkien hinta tuhansia euroja kilolta

Metsästäjät ampuvat vuosittain tuhansia naurusarvinokkia niiden nokkien vuoksi. Jos metsästäjä jää kiinni, uhkana on vankeustuomio, mutta monet ovat valmiit ottamaan riskin nokista luvassa olevan hyvän hinnan vuoksi. Useimmiten ostaja on peräisin Kiinasta, missä monet haluavat eläinten osista valmistettuja koriste-esineitä vaurauttaan esitelläkseen.

Kun norsunluun ja sarvikuonon sarvien saatavuus on vähentynyt, markkinat ovat kääntäneet huomionsa yhä enemmän naurusarvinokkiin. Nokka muistuttaa materiaalina ulkonäöltään norsunluuta.

Kaivertajat ovat Kiinassa käyttäneet nokkia vuosisatojen ajan ylhäisille ja rikkaille valmistettujen taidokkaiden kaiverrustöiden raaka-aineena. Japanissa lintujen nokista on veistetty koreita pienoispatsaita, joita on pidetty suuressa arvossa.

– 1900-luvun alussa naurusarvinokka kävi hyvin harvinaiseksi metsästyksen vuoksi ja nykyään laillinen kauppa on rajoitettu sertifioituihin antiikkiesineisiin, British Museumin Japanin-osaston kuraattori Noriku Tsuchiya sanoi BBC:lle.

Nokista kuitenkin maksetaan jopa 5 400 euroa kilolta, mikä on kolme kertaa enemmän kuin norsunluun hinta.

Jopa 400 euroa yhden linnun päästä

Vuosien 2012 ja 2014 välillä salametsästäjiltä takavarikoitiin 1 111 linnunpäätä pelkästään yhdessä Indonesian maakunnassa. Lintuja tutkinut ja niiden suojeluun keskittynyt Yokyok Hadiprakarsa arvioi, että vuosittain itäisessä Aasiassa tapetaan jopa 6 000 lintua niiden nokan vuoksi.

Maaliskuussa Hadiprakarsa sanoi vierailtuaan Borneon länsiosissa, että hän ei nähnyt ainuttakaan naurusarvinokkaa, vaikka ne aiemmin olivat siellä hyvin yleisiä. Paikalliset kyläläiset kertoivat samasta tilanteesta.

– Salametsästäjät liikkuvat yhä syvemmälle metsiin, Hadiprakarsa sanoi tuolloin Daily Mail -lehdelle.

Metsästäjät saavat yleensä parikymmentä lintua yhdellä metsästyskerralla ja niiden päät myydään eteenpäin salakuljettajille jopa 400 eurolla kappaleelta. Nämä kuljettavat ne Kiinaan tai Hongkongiin.

Luonnonsuojelujärjestöt ovat olleet erityisen vihaisia siitä, että lintujen metsästyksellä ei ole mitään tekemistä lääkinnän tai perinteiden kanssa, vaan niitä metsästetään ainoastaan siksi, että niistä voitaisiin valmistaa luksustuotteita.

Kaadettua sademetsää ja öljypalmuviljelmiä
Öljypalmuistutuksia ja kaadettua sademetsää Indragiri Hulussa, Sumatran saarella Indonesiassa 2013.Bagus Indahono / EPA

Salametsästys ei ole ainoa uhka

Salametsästys ei ole hitaasti lisääntyvien naurusarvinokkien ainoa uhka. Myös sen elinympäristö on uhattuna, kun sademetsää kaadetaan esimerkiksi palmuöljyplantaasien vuoksi. Singaporen kansallisen yliopiston tutkijat arvioivat, että Indonesian Borneon ja Sumatran saarilta katoaa 3 prosenttia niiden alankosademetsästä vuosittain.

Norsujen ja sarvikuonojen ahdinko saa nykyään melko paljon palstatilaa, mutta naurasarvinokista on harva kuullut.

– Jos kukaan ei kiinnitä huomiota näihin lintuihin, ne häviävät varmasti, Hadiprakarsa sanoo.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan laji on nykyään luokiteltu silmälläpidettäväksi.

Naurusarvinokka on myös joidenkin Indonesian alueiden maskottilintu, se esiintyy toisten alueiden vaakunoissa ja eräs Borneon alkuperäiskansoista uskoo, että lintu kantaa kuolleiden sielut tuonpuoleiseen. Heille sen tappaminen on tabu.