Itä-Ukrainassa pudonneen koneen onnettomuustutkinta julkaistaan – Rikostutkinta kesken

Hollantilaisen onnettomuustutkinnan raportissa ei oteta kantaa, kuka koneen putoamisen aiheutti. Koneen maahansyöksyssä kuoli 298 ihmistä kesällä 2014.

Ulkomaat
Lentokoneen savuavat jäännökset.
Malaysia Airlinesin alasammutun lentokoneen jäännökset savusivat maassa Donetskin lähellä.Alyona Zykina / EPA

Venäjän ja lännen välit voivat kiristyä entisestään, kun hollantilaiset onnettomuustutkijat luovuttavat tänään loppuraporttinsa siitä, mikä aiheutti Malaysia Airlinesin lentokoneen putoamisen maahan Itä-Ukrainassa kesällä 2014.

Raportissa ei oteta kantaa syyllisyyteen. Sitä tutkivat hollantilaiset syyttäjät. Raportin odotetaan kuitenkin vahvistavan käsityksiä siitä, että Boeing 777 -kone ammuttiin alas BUK-ohjuksella.

Venäjä on kieltänyt osallisuutensa. Heinäkuussa Venäjä esti YK:ssa erityistuomioistuimen perustamisen onnettomuustutkintaa varten.

Onnettomuustutkinta, ei rikostutkinta

Hollantilainen onnettomuustutkinta keskittyy selvityksessään onnettomuuden syyhyn ja siihen, miksi kone lensi konfliktialueen yllä ja miksi kesti niin pitkään, ennen kuin omaiset saivat tietoja tapahtuneesta. On mahdollista, että koneen hylystä on löytynyt BUK-ohjuksen jäänteitä.

Tutkijoilla on ollut käytössään hylyn jäänteitä, joita kerättiin onnettomuuspaikalta viime syksynä niiden oltua useamman kuukauden maastossa.

Eri teorioita

Monet tutkijat uskovat, että Venäjän tukemat separatistit ampuivat alas Boeing 777 -koneen vahingossa. Tämän teorian mukaan tarkoitus oli ampua alas Ukrainan armeijan koneita. Päivää aikaisemmin kapinalliset olivat onnistuneet ampumaan alas Ukrainan armeijan SU-25M1 -koneen.

MH17-lennon alasampumisen jälkeen kapinallisten suosimilla sivustoilla alkoi liikkui tietoa uudesta alasammutusta ukrainalaiskoneesta, mahdollisesti armeijan kuljetuskoneesta.

Esimerkiksi Igor Strelkov, yksi kapinallisten komentajista, kehui ukrainalaiskoneen alasampumisella, mutta tieto poistettiin myöhemmin kapinallissivustoilta kun ilmeni, ettei kyseessä ollut sotilaskone.

Vapaaehtoiset ovat myös analysoineet sosiaalisessa mediassa esillä olleita valokuvia ja videoita. Esimerkiksi Bellingcat-ryhmä on kuvamateriaalin pohjalta yrittänyt paikantaa, miten MH17-koneen mahdollisesti alasampunutta BUK-ohjusjärjestelmää siirrettiin Venäjällä ja Itä-Ukrainassa.

Venäjä kiistää

Venäjän viime vuonna esittämän teorian mukaan ukrainalainen hävittäjä ampui alas lennon MH17.

Koneen maahansyöksyssä kuoli 298 ihmistä.

Hollantilaisten tutkijoiden tiedotustilaisuus on nähtävissä Yle Uutisten nettisivuilla iltapäivällä.