Lasten reportterikurssilla lakko jo ensimmäisenä päivänä

Helsingin Sarjakuvakeskuksessa pidetään kolmipäiväinen reportterikurssi 7-12 -vuotiaille lapsille. Kurssilla tutustutaan toimittajan työhön ja tehdään yhteinen lehti kurssilla kerätystä materiaalista. Kyseinen reportterikurssi järjestetään ensimmäistä kertaa.

toimittajat
Ahti ja Onni

Kurssin ensimmäisenä päivänä käytiin läpi toimituksen eri tehtäviä ja jaettiin roolit tulevaa lehteä varten. Kun päätoimittajan, uutistoimittajan, toimitussihteerin ja valokuvaajan roolit oli valittu edessä oli nimen valinta tulevalle lehdelle. Nimen valinnasta ei kuitenkaan selvitty ilman ongelmia.

– Meillä oli pieniä sisäisiä ristiriitoja liittyen tulevan julkaisun nimeen. Ensimmäinen ehdotus lehden nimeksi oli Mamma mia mozarella. Sitten osa toimituksesta ei ollutkaan tyytyväisiä nimeen ja eteen tuli pieni lakkotilanne, kertoo kurssin ohjaaja Verna Kuutti.

– Lopulta tilanteesta selvittiin yhteisvoimin ja puhumalla, eikä paikalle tarvittu valtakunnansovittelijaa. Sitten tyydyttiin tällaiseen kompromissinimeen kun Sarjakuvakeskuksen Sanomat. Keskiviikkona pitäisi lehden olla sitten valmis, Verna jatkaa.

Lakon kestoksi kirjattiin lehtiartikkeliin kolme minuuttia ja neljä sekuntia.

Verna Kuutti

Reportterikurssin kymmenenvuotias Onni Ojajärvi oli valppaana ja teki jutun lakosta tulevaan lehteen. Lakon kestoksi kirjattiin lehtiartikkeliin kolme minuuttia ja neljä sekuntia.

Toimitus4
Perttu, Aava ja Onni pohtivat lehdelle sopivaa kantta yhdessä ohjaaja Verna Kuutin kanssa.

Toimituksen tehtävät tutuksi

Reportterikurssin ohjaaja Verna Kuutin lisäksi Sarjakuvakeskuksen Sanomia oli tiistaiaamuna tuottamassa neljä innokasta toimittajanalkua. Ensimmäisenä paikalle saapui toimituksessa urheilutoimittajan roolin ottanut kymmenenvuotias Ahti Hakkola.

Aluksi ajattelin että olisin toimituksen diktaattori tai maskotti, mutta emmä enää haluu olla.

Ahti Hakkola

– Aluksi ajattelin että olisin toimituksen diktaattori tai maskotti, mutta emmä enää haluu olla, kertoo Ahti reippaana.

Urheilutoimittajan rooliin lopulta tyytynyttä Ahtia kiinnostaa reportterikurssilla eniten lakko ja urheilu. Myös omaa isää olisi kiva haastatella. Päätoimittajan roolin itselleen valinnut kymmenenvuotias Peetu Korhonen puolestaan kertoo tärkeimmäksi tehtäväkseen vahtia, etteivät alaiset lakkoile.

Tieteestä, viihteestä ja valokuvauksesta kiinnostunut Onni Ojajärven unelmien haastattelu tapahtuisi Mars planeetalla haastatellen Mars -hankkeen ihmisiä. Kurssin tyttöenergiaa edustava kahdenksanvuotias Aava Chande tekisi mieluiten haastattelun karkeista.

Nuoret toimittajat olivat hyvin perillä erilaisista tehtävistä toimituksen sisällä, mutta tuottajan rooli vielä mietitytti.

Eikös se tuottaja ole se joka hoitaa niitä raha-asioita? Tilaa lentolippuja ja sellasta.

Onni Ojajärvi

– Eikös se tuottaja ole se joka hoitaa niitä raha-asioita? Tilaa lentolippuja ja sellasta. Paitsi että ei radiossa varmaan tilata lentolippuja, pohdiskeli Onni tuottajan roolia.

Lehden sisältö syntyy tarkkailemalla ympäristöä

Kolmipäiväinen kurssi huipentuu keskiviikkona painettavaan lehteen. Materiaalia lehteen kerätään koko kurssin ajan ja sisältö koostuu kurssilaisten omista sarjakuvista, valokuvista, haastatteluista ja oivalluksista. Materiaalia kootaan myös tutustumalla lähiympäristöön Helsingin Arabianrannassa.

– Me käytiin eilen retkellä tuolla lähimaastossa ja tarkkailtiin mitä siellä tapahtuu. Meille on tulossa nyt juttua ainakin kanadanhanhista ja niiden ulosteesta, jota löytyy paljon. Myös isosta nosturista, joka nähtiin tulee juttua ja käytiin tossa viereisessä elokuvateatterissa vähän haastattelemassa, kertoo kurssin ohjaaja Verna.

Kurssin lapset pääsivät tiistaiaamuna mukaan Ylen aikaisen radiolähetykseen ja saivat kokeilla radiotoimittajan työtä suorassa lähetyksessä. Juontajan työssä eniten kiinnosti työn haastavuus. Haastattelun lomassa kaikki kurssilaiset kertoivat tulevaisuudessa siintävän mahdollisesti haave toimittajan ammatista.