Maakotkan siivestä löytyi neljä haulia – sorsanmetsästys haavoittaa rauhoitettuja lintuja

Kainuusta löytynyt haavoittunut maakotkanpoikanen vietiin viime perjantaina Heinolan Lintutarhalle hoitoon. Myöhemmin selvisi, että lintua on ammuttu.

Kuva: Heinolan Lintutarha

Kainuulainen biologi Vesa Hyyryläinen vei viime perjantaina maakotkan, viirupöllön ja kuovin Heinolan Lintutarhalle hoitoon. Lintutarhalla selvisi, että viime kesäistä maakotkanpoikasta Maijaa on ammuttu, sillä sen vasemmassa siivessä näkyi röntgenkuvissa neljä haulia.

– Kotka voi muuten hyvin ja se syö, mutta lentoon se ei pääse. Linnulla ei ole luita murtunut. Katsomme nyt kaksi viikkoa, tervehtyykö lintu. Jos ei, eläinlääkäri poistaa kotkan siivestä haulit. Emme halunneet heti alkaa operoimaan kotkaa, sillä haulien poisto ei ole riskitöntä, Lintutarhan hoitaja Olli Vuori kertoo.

Ei ole tavatonta, että sorsanmetsästyksen aikaan Lintutarhalle tuodaan haavoitettu lintu, joka kuuluu rauhoitettuihin lajeihin.

– Kyllä niitä valitettavasti tuodaan tänne, selvä piikki on juuri näin syksyisin. Tuonne vain mennään ja räiskitään, intoa on enemmän kuin järkeä. Rantavesistöissä liikkuu myös rauhoitettuja lintuja, kuten ruskosuohaukkoja, kuikkia ja harmaahaikaroita, joita on tännekin tuotu hoitoon, Vuori mainitsee.

Maija maakotka. Kuva: Heinolan Lintutarha

Saman asian on huomannut myös Vesa Hyyryläinen. Hän törmää noin kerran vuodessa ihmisen ampumalla haavoittamaan lintuun. Hyyryläinen kuitenkin huomauttaa, että asiaa osittain selittää se, että hän toimii lintujen parissa paljon.

– Maijankin kohdalla arvioisin haulien koosta, että kyseessä on sorsanmetsästyksessä käytettäviä hauleja.

Maakotka on rauhoitettu Suomessa, joten Maijan tapauksesta Hyyryläinen välitti tiedon eräpoliisille, joka otti asian hoitoonsa. Tapauksesta on tulossa rikostutkinta. Maakotkan ohjeellinen arvo (siirryt toiseen palveluun) on 4 877 euroa.