Alle kolmekymppisten työttömyys jatkuu ja jatkuu – kunnille tulossa iso lasku

Nuorten työttömyyden hoitoon menevä rahasumma kasvaa kunnissa tänä vuonna päätähuimaavaa vauhtia. Ilmiö selittyy suurelta osin vuoden alussa tulleella lakimuutoksella, mutta myös pitkään työttömänä olleiden alle kolmekymppisten määrä on nousussa.

talous
Kelan työttömänä -kaavaketta täytetään.
Marja Väänänen / Yle

Alle kolmekymppisten pitkäaikaistyöttömien tukiin uppoaa kunnilta tänä vuonna jopa moninkertainen rahasumma viime vuoteen verrattuna. Elokuun loppuun mennessä kunnat olivat maksaneet alle 30-vuotiaiden työmarkkinatukia 31,6 miljoonan euron edestä. Se on lähes 13 miljoonaa enemmän kuin koko viime vuotena.

Kunnat rahoittavat osan työmarkkinatuesta, kun työttömyysaika venyy. Tämän vuoden alussa lakia muutettiin siten, että kunta maksaa puolet työmarkkinatuesta, kun tukijakso on jatkunut yli 300 päivää. Aiemmin raja oli 500 päivää. Lisäksi kunnat maksavat 70 prosenttia, kun tuhannen päivän raja ylittyy.

Lakimuutos ei kuitenkaan selitä ilmiötä kokonaan. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita 30-vuotiaita oli elokuun lopussa 8 953, mikä on 53 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Toissa vuodesta ikäryhmän pitkäaikaistyöttömyys on jopa kaksinkertaistunut.

Grafiikka
Kaikkien ikäluokkien osalta kuntien osarahoittamien työmarkkinatukien määrä noussee tänä vuonna yli 400 miljoonaan euroon. Tilastosta puuttuu tietoja tuen palautuksista, mutta virhe on Kelan mukaan marginaalinen.Yle

"Ei sieltä pääse automaattisesti töihin"

Kokonaisuudessaan kuntien arvioidaan maksavan tänä vuonna osarahoitteisia työmarkkinatukia eli niin sanottuja Kelan sakkomaksuja yli 410 miljoonan euron edestä. Luvussa ovat mukana kaikki ikäluokat. Viime vuonna vastaava summa oli 248 miljoonaa euroa.

Kompensaationa valtio on muuttanut yhteisöveron jako-osuutta siten, että kunnat saavat tältä vuodelta 75 miljoonaa euroa lisää verotuloja.

Oma tuntuma on, että meidän yli 300 päivää työmarkkinatuella olleista 60 prosenttia tarvitsisi erityistoimenpiteitä.

Petteri Paronen

Hyvityksestä huolimatta sakkomaksut ärsyttävät kunnissa. Monet niistä kokevat, ettei kunnilla ole riittävästi työkaluja puuttua pitkäaikaistyöttömyyteen varsinkaan riittävän aikaisessa vaiheessa.

Kunnat eivät muun muassa saa Kelalta tietosuojasyistä niiden henkilöiden tietoja, jotka lähestyvät 300 päivän rajaa. Kun työttömyys venyy, tukitoimien järjestäminen on yhä vaikeampaa.

– Oma tuntuma on, että meidän yli 300 päivää työmarkkinatuella olleista 60 prosenttia tarvitsisi erityistoimenpiteitä työkyvyn palauttamiseen. Sieltä ei kovin moni pääse automaattisesti töihin, perustelee Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen.

Pitkäaikaistyöttömyyden kustannukset kunnille eivät luonnollisestikaan rajoitu pelkkiin osarahoitteisiin työmarkkinatukiin. Reiluimmissa arvioissa hintalappu on moninkertainen Kelan sakkomaksuihin verrattuna. Muut kulut syntyvät esimerkiksi siitä, että pitkäaikaistyöttömät ovat usein työssäkäyviä sairaampia ja monesti myös toimeentulotuen piirissä.