1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanhojen autojen romutussuunnitelma

Autokauppiaat tyytyväisiä romutuspalkkiokokeiluun – asiakkaat joutuneet odottamaan uutta autoa jopa kuukausia

Heinäkuussa käynnistynyt autojen romutuspalkkiokokeilu on piristänyt ainakin suurempien automyyjien kauppaa Pohjois-Karjalassa. Kaupaksi ovat käyneet erityisesti pienemmät ja vähäpäästöiset autot. Suuri kysyntä on kuitenkin johtanut jopa uusien autojen pitkään odotteluun.

Kuva: Yle/Juha Korhonen

Romutuspalkkiokokeilu (siirryt toiseen palveluun) käynnistettiin heinäkuun alussa odottavissa merkeissä. Valtion ja autoalan kampanjalla haluttiin piristää ja autokauppaa ja uudistaa autokantaa. Kokeilun takarajaksi asetettiin 31.12.2015.

Kampanja lähti käyntiin odotettua paremmin ja rahat loppuivat jo alkusyksystä. Eduskunta kuitenkin päätti myöntää vielä lisärahoitusta 5 miljoonaa euroa. Siten kokeilu jatkuu vuoden loppuun saakka, tai niin kauan kuin rahat riittävät.

Pohjoiskarjalaiset  autokaupat yllättyivät romutuspalkkion nopeasta vaikutuksesta heti alkuunsa, eikä tyytymättömiä olla nytkään.

Se on lisännyt pienten ja vähäpäästöisten henkilöautojen myyntiä.

Kari Kekäläinen

– Olemme tyytyväisiä kokeiluun. Se on lisännyt pienten ja vähäpäästöisten henkilöautojen myyntiä, kertoo autotalojohtaja Kari Kekäläinen Autotalo Laakkosesta.

Uusien autojen menekki on ollut jopa niin vilkasta, että joidenkin merkkien osalta jonotusajat ovat venyneet.

– Joitakin merkkejä on voitu myydä suoraan liikkeestä. Muutoin odotusajat ovat vaihdelleet muutamasta viikosta kolmeen kuukauteen, summaa toimitusjohtaja Tuomas Timonen Timosen autosta.

Autokauppiaat ovat myös ottaneet ilolla vastaan kokeilun jatkumisen vuoden loppuun saakka, sillä aiemmin hieman empivät asiakkaat ovat joko ottaneet itse yhteyttä autoliikkeeseen tai autoliike on aloittanut kaupankäynnin uudelleen itse.