Poliisi järkyttyi raivoavasta pizzakansasta – "Kyllä saatiin kohtuullisen pitkä oppimäärä"

Poliisihallituksessa on tiistaina mietitty, miksi keskustelu alle kuuden euron pizzasta lähti täysin käsistä sosiaalisessa mediassa. Poliisia harmittaa, että kansan raivo kohdistui myös harmaan talouden torjuntakampanjan kasvoina esiintyneisiin talousrikostutkijoihin Anneen ja Juttaan.

Kotimaa
Kuvankaappaus Twitterista.
Kuvankaappaus Twitterista @AnneJutta

Anne ja Jutta -nimellä esiintyvät talousrikostutkijat käynnistivät maanantaina poliisin ensimmäisen harmaaseen talouteen keskittyvän somekampanjan Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja Snapchatissä muistuttamalla, että rehellisellä pelillä paistetulla pizzalla on hintansa.

Anne ja Jutta ovat kampanjan kasvot sosiaalisessa mediassa. Kustannuspaikkana heillä on Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, mutta Harmaa talous - Musta tulevaisuus -tiedotuskampanja on koko poliisihallinnon tempaus.

Sosiaalista mediaa käyttävien pizzansyöjien keskuudessa Annesta ja Jutasta tuli kuitenkin nopeasti syntipukkeja, jotka ovat valmiita viemään halvan pizzan köyhän suusta, mutta joita ei kunnon talousrikostutkinta kiinnosta.

Tiistaiaamuna Anne, Jutta sekä heidän esimiehensä rikoskomisario Minna Immonen istuivat nenätysten miettimään, mikä meni pieleen. Maanantain pizzapäivä oli mennyt henkisen väkivallan puolelle. Tunnelma ei ollut poliisitalolla katossa.

– Näiden tutkijoiden puolesta olen äärimmäisen ihmeissäni, että somekulttuuri on mennyt tällaiseksi. Nämä todella pätevät talousrikostutkijat ovat vain kampanjan ääni. Tottakai se ryöpytys on käsittämätöntä, Immonen sanoo.

Tavoitteena maksimaalinen huomio sosiaalisessa mediassa

Maanantaina alkaneen somekampanjan ohjausryhmän puheenjohtaja poliisitarkastaja Tarmo Lamminaho poliisihallituksesta ei oikein tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Poliisihallitus oli yhdessä poliisin viestinnän kanssa asettanut kampanjan tavoitteeksi mahdollisimman laajan huomion sosiaalisessa mediassa. Tavoite toteutui.

– Kyllä saatiin kohtuullisen pitkä oppimäärä sosiaalisesta mediasta. Osattiin tietenkin odottaa kielteistäkin palautetta, mutta se, mitä sieltä sitten tuli, niin tuossa mitassa sitä ei kyllä osattu odottaa.

Lamminaho lähetti tiistaiaamuna Annelle ja Jutalle kannustavan viestin. Mitään ei muuteta, vaan kampanja vetäistään suunnitellusti loppuun saakka, tuli mitä tuli. Poliisin työnkuvaan kuuluu kestää kritiikkiä, Lamminaho neuvoo.

– He kyllä näkevät, että ei se kritiikki heille ole tarkoitettu. Tätähän se some on, Lamminaho summaa.

Alle kuuden euron pizzan valitseminen harmaan talouden sometempauksen ensimmäiseksi aiheeksi ei ollut tietoista taktikointia maksimaalisen lähtölaukauksen toivossa. Pizza on vain yhtenä aiheena muiden joukossa.

Tiistaina Anne ja Jutta ovatkin taas olleet vauhdissa. Päivän aihe ”Poliisi tutkii veroparatiiseja ja suuryritysten tekemiä talousrikoksia” ei kuitenkaan ole lähtenyt samanlaiseen lentoon kuin liian halpa pizza. Pizza on suomalaisten sydäntä lähellä, kun se on jokaisen vatsassa.