Tutut kasvot tarinoivat nenäjuttuja punaisella sohvalla – Nenäpäivä-kampanja käynnistyy tänään

Nenävideoita kuvataan tänään kauppakeskus Apajassa Kuopiossa. Varsinainen Nenäpäivän päätapahtuma järjestetään perjantaina 6. marraskuuta.

Nenäpäivä
Toimittaja Petri Julkunen kerää varoja Nenäpäivän hyväksi.
Yle Savon juontaja Petri Julkunen haastoi joukon tunnettuja kuopiolaisia kertomaan minuutin mittaisia nenätarinoita.

Tämän vuoden Nenäpäivä-kampanja käynnistyy tänään, kun kuopiolaiset julkisuudesta tutut henkilöt kertovat nenätarinoitaan kauppakeskus Apajassa.

Yle Savon juontaja Petri Julkunen on haastanut muun muassa kaupunginteatterin näyttelijän Virpi Rautsialan, kirjailija Jouni Tossavaisen sekä Kuopion kaupunkilehden päätoimittajan Aija Pirisen kertomaan minuutin mittaisia tarinoita tämänvuotisen Nenäpäivä-kampanjan punaisella nenäsohvalla.

Jokaisessa tarinassa on esiinnyttävä sana nenä, muutoin tyyli on vapaa.

– Kaikki tarinat videoidaan ja nämä nauhoitetut tarinat julkaistaan perjantaina Yle Savon nettisivuilla ja Facebookissa, missä yleisö voi käydä äänestämässä omaa suosikkiaan, kertoo Petri Julkunen.

Nenävideoita kuvataan tänään kauppakeskus Apajassa klo 11-12. Yleisö on tervetullut paikalle.

Lisää käsiä tarvittaisiin

Varsinainen Nenäpäivän päätapahtuma järjestetään Kuopiossa kauppakeskus Apajassa perjantaina 6. marraskuuta.

– Päätimme tällä kertaa mennä torin sijaan torin alle. Marraskuun alussa on aina vähän haasteellinen keli ja onhan se esiintyjillekin mukavampi paikka, toteaa tapahtuman vapaaehtoinen koordinaattori Leena Helle.

Helteen mukaan Nenäpäivän suunnitelmia on laadittu jo keväästä alkaen. Hän kertoo, että Nenäpäivä on herättänyt yleisössä kiinnostusta.

– Kyllä meille kutsuja tulisi sinne ja tänne eli nenäjoukkoja oltaisiin innokkaita ottamaan vastaan. Nyt tarvittaisiin kuitenkin käsiä ja jalkoja tekemään niitä juttuja, Helle vihjaa.

Hän toteaa vähän virnistäen, että tapahtuman koordinoijia on pidetty jonkinlaisena ohjelmatoimistona.

– Vähän sen suuntaista tässä on ollut ilmassa. Asia selvästi kiinnostaa ja siinä halutaan olla mukana. Monella pyörii ehkä kuitenkin mielessä myös se, että miten voisi itse auttaa, miettii Helle.

Nenäpäivä on kerännyt mukavasti vapaaehtoisia ja myös aiemmilta vuosilta tuttu vakiojengi on kasassa. Joukkoon on liittynyt myös uusia vapaaehtoisia, mistä Helle on hyvin ilahtunut.

– Tietysti mietityttää vähän tämä tilanne, mikä tässä on. Monet luottoihmisistä on nyt kiinni turvapaikanhakijatilanteessa ja heidän auttamisessaan. Se on kyllä näkynyt tänä syksynä, myöntää Helle.

Nenäsohva lähtee kiertämään

Tänä vuonna suurta roolia Nenäpäivän tapahtumissa näyttelee punainen nenäsohva. Helle kertoo, että 20 paikkakunnalle matkustaneet nenäsohvat seikkailevat ympäri Suomea esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa.

– Meillä sohva pitää jonkinlaista parkkia Apajan tiloissa. Sieltä se sitten matkustaa monenlaisiin tapahtumiin seuraavan kuukauden aikana. Sohva on mukana esimerkiksi lastentapahtumassa kaupungintalolla tulevana lauantaina, väläyttää Helle nenäsohvan tulevia liikkeitä.

Ajatuksena on, että esimerkiksi tapahtumat tai yritykset voivat varata sohvan hyväntekeväisyysmielessä määrätyksi ajaksi itselleen.

– Hakusessa on vielä sohvan liikkumismuoto. Löytäisimmekö siihen vapaaehtoisen, joka kuskaisi kärryllä tai pakettiautolla? heittää Helle haasteen kuopiolaisille.