Ukrainan turmakoneen loppuraportista kerrottu omaisille – Kuuntelivat hiirenhiljaa

298 ihmistä kuoli, kun Malaysia Airlinesin kone räjähti Itä-Ukrainan ilmatilassa heinäkuussa 2014.

Ulkomaat
Malesialaiskoneen jäänteitä pellolla heinäkuussa 2014.
Malesialaiskoneen jäänteitä pellolla Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014.Robert Ghementr / EPA

Ukrainassa alasammutun malesialaiskoneen omaisille on kerrottu hollantilaisen turvallisuuslautakunnan loppupäätelmät onnettomuudesta. Koneessa kuolleen naisen serkku, Robby Oehlers kertoo uutistoimisto AP:lle, että omaiset kuuntelivat turmaraporttia hiirenhiljaa. Hollantilaistutkijoiden mukaan kone ammuttiin alas ohjuksella.

– Se oli BUK, Oehlers sanoo.

Perheille kerrottiin, että heidän omaisensa kuolivat lähes välittömästi. Koneessa kuolleen nuoren miehen isä kertoo, että oli helpotus kuulla uhrien kuolleen välittömästi.

Hollantilainen turvallisuuslautakunta on tutkinut onnettomuutta 15 kuukautta. Loppuraportti julkaistaan iltapäivällä lehdistötilaisuudessa. Yle lähettää lehdistötilaisuuden suorana lähetyksenä verkkosivuillaan.

Venäläinen asevalmistaja Almaz-Antei kertoi tiistaina aamupäivällä, että malesialaiskoneen pudottanut ohjus olisi ammuttu Ukrainan armeijan hallitsemasta kylästä. Se väitti ohjuksen myös olevan mallia 9M38, jonka valmistuksen se lopetti vuonna 1986. Sen mukaan Ukrainalla on käytössään kyseisiä ohjuksia, mutta Venäjän armeijalla ei.

298 ihmistä kuoli, kun Malaysia Airlinesin kone räjähti Itä-Ukrainan ilmatilassa heinäkuussa 2014.

Lähteet: AP, Yle Uutiset