1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Homeallergikko on vailla töitä ja tukia – "Ystävät ovat vähentyneet"

Homeoireilu ja kemikaaliyliherkkyys ovat aiheuttaneet sen, ettei rantasalmelainen Kirsi Nousiainen voi poistua kotoaan ilman hengityssuojainta.

terveys
Kirsi Nousiainen kärsii huonosta sisä
Kirsi Nousiainen

Kirsi Nousiainen on kärsinyt erilaisista allergioista lapsesta saakka. Todelliset ongelmat alkoivat kuitenkin vasta 15 vuotta sitten hänen asuessaan 1950-luvun omakotitalossa.

– Asunto oli remontoitu 1980-luvulla sen ajan oppien mukaan, ja sehän tarkoitti sitä, että se oli homeessa. Siellä sain astma-diagnoosin. Keuhkot olivat niin kipeät, ettei happi kulkenut ja allergiat pahenivat. Jatkuvalla lääkityksellä oireet pysyivät suurin piirtein kurissa, mutta montaa tervettä päivää en siellä nähnyt.

Nousiaisen mukaan homeoireilua ei tuolloin vielä osattu tunnistaa, eikä hän itsekään ymmärtänyt muuttaa pois asunnosta.

– Muutin sieltä pois vasta viisi vuotta sitten. Silloin alkoi tietoisuus vähän lisääntyä näissä asioissa.

Nousiainen ei ole sisäilmaoireidensa kanssa yksin. Oireilevien ja sairastuneiden määrää ei tiedetä, mutta ympäristöministeriön arvion mukaan Suomessa altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille 600 000–800 000 henkilöä.

Oikea diagnoosi helpotti oireita, muttei muuta elämää

Poismuutto helpotti Nousiaisen elämänlaatua miltei välittömästi. Onni oli kuitenkin lyhytaikainen. Pian hän altistui homeelle uudestaan.

Edessä oli parin vuoden jatkuva lääkärissä ravaaminen. Lopulta tänä keväänä Nousiainen sai harvinaisen abpa (allerginen bronkopulmonaalinen aspergilloosi) -diagnoosin. Kyseessä on aspergillus-homesienen aiheuttama vaikealaatuinen tulehdus.

Tautia ei Nousiaisen mukaan tunneta vielä kunnolla, mutta hänen laajat keuhko- ja iho-oireensa, nivelkipunsa ja univaikeutensa viittasivat kaikki altistumiselle aspergillus-homeelle.

Olen väliinputoaja. En ole työkykyinen, mutten Kelan mielestä myöskään työkyvytön.

Kirsi Nousiainen

– Nyt minulla on oikea lääkitys. Syön ison määrän kortisonia luultavasti koko loppuikäni.

Yksinhuoltajan taloudellista tilannetta diagnoosin saaminen ei kuitenkaan helpottanut.

– Olen väliinputoaja. En ole työkykyinen, mutten Kelan mielestä myöskään työkyvytön. Nyt on taas paperit sisässä Kelaan. Odotan jälleen hylkäävää päätöstä.

Homealtistus laukaisi kemikaaliyliherkkyyden

Monien muiden tavoin myös Nousiaiselle puhkesi homeelle altistumisen myötä kemikaaliyliherkkyys. Nykyään hän käyttääkin ulkona liikkuessaan aina hengityssuojainta.

– Kun tulee tarpeeksi paljon altistuksia, hajuaisti ja kroppa eivät toimi enää oikein. Myrkytkään eivät välttämättä enää poistu kehosta. Reagoin hajuille, vaikkei ilmassa tuoksuisikaan mikään voimakkaasti. Siitä tulee sitten aivosumua ja muita neurologisia oireita.

Ihmisiltä ei aina heru ymmärrystä, kun Nousiainen lähtee kauppamatkalle hengityssuojain kasvoillaan.

Ystävät ovat vähentyneet. Kaikki eivät ymmärrä tätä. Ymmärtäminen vaatii ihan omakohtaisen kokemuksen.

Kirsi Nousiainen

– Kyllä siitä saa kaikenlaista kommenttia. Kerran keski-ikäinen mies kysyi, olenko lähdössä pankkia ryöstämään. Ei se hirveästi mieltä lämmittänyt.

Lääkäritkään eivät ole ottaneet homeallergikkoa aina tosissaan. Nousiaisen on muun muassa esitetty ylireagoivan, kun hän on mennyt vastaanotolle hengityssuojain kasvoillaan. Myös lähipiiri on kaventunut oireilun myötä.

– Ystävät ovat vähentyneet. Kaikki eivät ymmärrä tätä. Ymmärtäminen vaatii ihan omakohtaisen kokemuksen.

Kohtalotovereiltaan Nousiainen on kuitenkin saanut vertaistukea. Apua ja informaatiota hän on koettanut itsekin jakaa kirjoittamalla blogia (siirryt toiseen palveluun) sisäilmaoireilusta.

Ongelmat pitäisi ottaa tosissaan

Nousiainen toivoo päättäjiltä asennemuutosta homeongelmien hoidossa. Kaikkea ei hänen mukaansa kannata laskea lyhyen tähtäimen säästöinä.

– Tavalliset ihmiset alkavat vähitellen ymmärtää asiaa. Päättäjillä sekä osalla lääkäreistä on kuitenkin vielä pitkä matka.

Nousiainen ei usko kykenevänsä enää palaamaan työelämään sisäilmaongelmien laajuuden vuoksi. Hyvän sisäilman lisäksi työpaikan pitäisi hänen kemikaaliyliherkkyytensä vuoksi olla hajuton.

Työkyvyttömille homeen uhreille hän kuitenkin toivoisi jonkinlaista ratkaisua taloudellisiin ongelmiin. Luukulta toiselle rahan perässä poukkoilu aiheuttaa Nousiaisen mukaan stressiä ja on omiaan lisäämään oireita.

– Toivoisin, että meidät otettaisiin vihdoin tosissaan ja pääsisi ihan luvan kanssa sairastamaan, kuntoutustuelle tai eläkkeelle.

Lue seuraavaksi