1. yle.fi
  2. Uutiset

Omakotitalon ostajalla on nyt mainiot apajat

Tuoreen Kiinteistövälittäjäbarometrin mukaan omakotitalojen myyntiajat ovat pitenemään päin ja hinnat näyttävät alenevan.

Kotimaan uutiset
Tilastografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen uskaltaa tässä vaiheessa vuotta arvioida, että viime vuosi oli asuntomarkkinoilla todellinen pohjakosketus. Tänä vuonna on tultu myynnissä ylöspäin, joskin vain aavistuksen verran, eikä idässä ja pohjoisessa sitäkään.

– Ei voida sanoa, että olisi tapahtunut mitään samppanjapullon korkin poksahdusta, koska asuntomyynnissä ollaan yhä alle vuoden 2013 tason.

Ison asunnon tai talon etsijällä on paljon valinnanvaraa.

Kaupanteko on raskassoutuista – pikkuasunnot ovat kuin skoottereita muuten jähmeässä liikenteessä

Kolme vuotta sitten asuntomarkkinoilla kaikki oli täysin toisin: vuoden 2012 toisella ja kolmannella neljänneksellä vanhoja asuntoja myytiin kumpaisellakin 18 000–19 000, kun viime vuonna kappalemäärä jäi alle 15 000:n.

Tämän vuoden huhti–syyskuussa myynti nousi noin 15 500:aan, melko lähellä vuoden 2013 kappalemyyntiä.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja haluaa kuitenkin korostaa, että myynti sujuu, vaikka tahti onkin hitaanpuoleinen. Kauppa on piristynyt pääkaupunkiseudulla, Lahdessa, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä.

Yrityksen Kiinteistövälittäjäbarometri, jossa oli mukana 405 välittäjää, kertoo, että yksiöiden ja kaksioiden kysyntä on yhä vilkasta, eikä sitä näytä mikään muuttavan.

– Ne ovat kuin moottoripyöriä ja skoottereita siellä henkilöautojen ja kuorma-autojen seassa, kuvailee Heikkinen.

Talokaupassa moni toimeksianto päättyy tuloksetta

Tuoreen Kiinteistövälittäjäbarometrin mukaan omakotitalojen myyntiajat ovat pitenemään päin ja hinnat näyttävät alenevan.

Toimitusjohtaja Heikkinen arvioi täysin näppituntumalta, että noin 20–30 prosenttia toimeksiannoista päättyy siihen, että myyjä vetää talonsa pois myynnistä, kun kaupanteko ei suju.

– Omakotitaloissa ja tonteissa on ylitarjontaa. Tarjolla on enemmän asuntoja kuin ostajia on liikkeellä, hän arvioi.

Tämä tarkoittaa vääjäämättä sitä, että myyminen on hidasta ja hinnan on oltava tismalleen kohdallaan. Paikalliset erot ovat suuret.

– Tässä on alueellisia eroja. Mitä lähemmäs tullaan keskustoja, sitä riehakkaampaa kaupanteko on.

Omakotitaloa havittelevalla ostajalla on nyt melkoisesti valinnanvaraa, ja vertailussa viimeiseksi jäävät kohteet, joiden kunnossa on jokin ongelma. Suurten kustannusten pelossa tällainen asunto hylätään rivakasti.

Lue seuraavaksi