Puhemiehistö suosittaa: Kansanedustajat mukaan taloustalkoisiin itse päättämällään tavalla

Eduskunnan puhemiehistön mukaan kansanedustajat voivat osallistua taloustalkoisiin esimerkiksi lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen tai tekemällä vapaaehtoistyötä.

politiikka
SPR:n lipaskerääjä Hämeenkadulla
Liisa Leinonen / Yle

Eduskunnan puhemiehistö suosittaa, että kansanedustajat osallistuvat taloustalkoisiin itse päättämällään tavalla.

Puhemiehistö suositti jo aiemmin syksyllä, että kansanedustajat luopuisivat viikon palkkiostaan kerran syksyllä ja toisen kerran vuodenvaihteen jälkeen. Eduskunnan palkkiotoimikunta kuitenkin totesi, ettei leikkausta tule toteuttaa tällä tavalla.

Puhemies Maria Lohelan (ps.) mukaan palkkiotoimikunta oli arvioinut, että palkkioiden pidättäminen olisi ollut liian byrokraattista.

Yli 12 vuotta kansanedustajina olleet saavat runsaan 6 850 euron kuukausipalkkion ja ensimmäistä tai toista kauttaan istuvat 6 380 euron palkkion.

Puhemiehistö suosittaa edelleen, että kansanedustajat osallistuvat taloustalkoisiin, mutta ehdottaa, että jokainen edustaja päättää itse, mikä on hänelle itselleen sopiva tapa.

– Osallistuminen voi tapahtua esimerkiksi lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen tai tekemällä vapaaehtoistyötä, puhemiehistö katsoo.

Puhemies Lohela itse aikoo osallistua taloustalkoisiin tekemällä vapaaehtoistyötä vanhusten parissa. Tähän olisi hänen mielestään aikaa tammikuussa, kun eduskunnalla on istuntotauko.