Entisöintiä, kieliä ja pitsinnypläystä – ikä ei ole este uuden oppimiselle

Kansalaisopistossa opiskelu on hyvä esimerkkki elinikäisestä oppimisesta. Kajaanilainen Taina Antikainen osallistui ensimmäiselle kurssille yli 40 vuotta sitten. Välillä hän on pitänyt välivuosia, mutta aina niiden jälkeen on otettu uusi haaste vastaan.

Kotimaa
Nainen nyplää pitsiä.
Hanna Poikolainen / Yle

Kajaanilainen Taina Antikainen on käynyt kansalaisopistossa läpi 5–6 kurssia. Tällä hetkellä Antikaisen kaulassa roikkuu mittanauha sen merkiksi, että nyt oppiaiheena on ompeleminen.

– Täällä on hyvät työvälineet ja hyvät opettajat. Heidän avullaan vaatteista tulee yksilöllisiä ja sopivia, eikä tarvitse mennä vaateostoksille, kertoo Antikainen.

Aiempina vuosina Antikainen on käynyt muun muassa pitsinnypläyksessä ja opiskellut kieliä. Alkusysäyksen kansalaisopiston kursseille antoi keittokurssi.

– Se oli innostava ja veti mukaansa. Olen valmistanut kansalaisopistossa myös kansallispuvun tossut. Myös liikunta on ollut tärkeä kurssiaihe, varsinkin silloin kun olin työelämässä, etten jäykistynyt ihan paikalleen, luettelee Antikainen.

Vähemmän kotona nyhjöttämistä

Kansalaisopiston kursseille osallistuminen menee helposti veriin.

– Näin eläkeläisellä kotona oleskelu menisi helposti nyhjöttämiseksi. Täällä tapaa muita ihmisiä ja sosiaalisena tapahtumana tämä on tärkeää varsinkin tällä ikää. Viikossa on yksi päivä, jolloinpitää lähteä ja mielellään lähdenkin, sanoo Antikainen.

Heidän avulla vaatteista tulee näin yksilöllisiä, eikä tarvitse mennä vaateostoksille.

Taina Antikainen

Vaikka ompelukurssi on vielä kesken, katseet on suunnattu jo tulevaisuuteen. Seuraavaksi Antikaisen mieli halajaa huonekalujen entisöintikurssille.

– Pari vuotta sitten entisöin 50-luvun nojatuolit ja minusta niistä tuli kympin arvoiset. Täältä on jäänyt sen verran opiksi, että kotona keittiötuolien istuinpäälliset vaihtuvat ja vaihtavat väriä.

Opiskelu kansalaisopistossa lisää myös rohkeutta kokeilla uusia asioita.

– Oppiminen on aina oppimista ja sitä näyttää tarvitsevan aina. Ikä ei anna siihen rajoituksia, toteaa Antikainen.

Nuoria opiskelijoita on ollut Antikaisen kanssa samoilla kursseilla vain vähän. Hän uskoo, että syynä ovat kurssimaksut.

– Nykyisin jokainen kurssi maksaa erikseen, kun ennen sai samalla kurssimaksulla osallistua myös muille kursseille. Se varmasti vaikuttaa nuorten osallistumisintoon, hän harmittelee.