Jerusalemissa kolme kuollut palestiinalaisten iskuissa – väkivalta kiihtynyt päivä päivältä

Israelin sisäisen turvallisuuden ministeri harkitsee Itä-Jerusalemin palestiinalaislähiöiden eristämistä. Väkivaltaisuudet alkoivat noin kuukausi sitten kahakoinnista Jerusalemin Temppelivuorella. Paikka on sekä juutalaisille että muslimeille pyhä.

Ulkomaat
Israelilaiset poliisit vartioivat Jerusalemin vanhaakaupunkin talon katolta 8. lokakuuta 2015.
Israelilaiset poliisit vartioivat Jerusalemin vanhaakaupunkia talon katolta 8. lokakuuta 2015.Abir Sultan / EPA

Palestiinalaiset hyökkääjät surmasivat tiistaina ainakin kolme ihmistä ja haavoittivat useita iskuissa Jerusalemissa ja Tel Avivin lähellä, Israelin poliisi kertoi uutistoimistojen mukaan.

Jerusalemissa kaksi palestiinalaismiestä nousi bussiin ja alkoi puukottaa ja ampua ihmisiä satunnaisesti. Kaksi israelilaista kuoli ja ainakin neljä haavoittui. Uutistoimisto Reutersin mukaan toinen hyökkääjistä tapettiin ja toinen otettiin kiinni.

Lähes samanaikaisesti tapahtui erillinen hyökkäys, jossa palestiinalaismies ajoi päin Jerusalemin keskustassa sijaitsevaa bussipysäkkiä, nousi autostaan ja alkoi puukottaa jalankulkijoita. Ainakin yksi kuoli ja kuusi loukkaantui. Poliisin mukaan hyökkääjä on "neutraloitu", mitä ei tarkemmin selitetty.

Myös Raananan kaupungissa Tel Avivin pohjoispuolella tapahtui tiistaina kaksi puukkoiskua, joissa haavoittui viranomaisten mukaan ainakin viisi ihmistä.

Itä-Jerusalemin eristämistä harkitaan

Väkivaltaisuuksien vuoksi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kutsunut turvallisuusneuvoston koolle iltapäiväksi. Uutistoimisto AP:n viranomaistietojen mukaan sisäisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan harkitsee Itä-Jerusalemin palestiinalaisalueiden eristämistä muusta kaupungista sekä aselupien saannin helpottamista.

Toisin kuin Länsirannalla elävät palestiinalaiset, Itä-Jerusalemin asukkaat voivat matkustaa Israelissa ilman rajoituksia.

Palestiinalaisten tärkeimmät järjestöt, lännen tukema maltillinen Fatah sekä Gazaa hallitseva ääri-islamilainen Hamas, julistivat tiistain "raivon päiväksi". Hamasin tiedottaja kiitteli Jerusalemin iskujen tekijöitä ja kutsui heitä sankareiksi.

Väkivallan taustalla kiista pyhästä paikasta

Väkivaltaisuudet palestiinalaisten ja juutalaisten välillä alkoivat viime kuussa juutalaisen uudenvuoden aikoihin. Tähän mennessä seitsemän israelilaista on kuollut ja kymmeniä loukkaantunut. Palestiinalaisia on kuollut 27 ja loukkaantunut satoja. AP:n mukaan kuolleista 11 on Israelin hyökkääjiksi nimeämiä.

Väkivallan taustalla on kiista Jerusalemissa sijaitsevasta Temppelivuoren alueesta, joka on pyhä sekä juutalaisille että muslimeille. Alueella sijaitsee nykyään Al-Aqsan moskeija. Juutalaisten vierailut alueella ovat lisääntyneet viime vuoden aikana, ja muslimit pelkäävät menettävänsä pääsyn pyhällle paikalleen.

Netanjahu on toistuvasti sanonut, että hän ei aio muuttaa vallitsevia sääntöjä, joiden mukaan juutalaiset saavat vierailla Temppelivuorella, mutta vain muslimit saavat rukoilla siellä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP