Lastensuojelun laitospaikkoja vähennetään – "Kenenkään ei tulisi viettää lapsuutta laitoksessa"

Eksote korvaa lastensuojelun laitospaikkoja avopalveluilla. Kokenut perhetyöntekijä pitää suuntausta oikeana.

Kotimaa
Tutti.
Jouni Koutonen / Yle

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä on Etelä-Karjalassa laskenut. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote siirtää lastensuojelutyön painopistettä määrätietoisesti avohuollon suuntaan. Yhtenä osoituksena siitä on Lappeenrannassa sijaitsevan Leirin lastenkodin lakkauttaminen.

– Perheisiin ja koteihin tuotavien lastensuojelun avohuoltopalvelujen avulla pyritään siihen, ettei kenenkään tarvitsisi viettää koko lapsuuttaan tai nuoruuttaan laitoksessa, sanoo Eksoten perhepalvelujohtaja Tarja Nylund.

Eksoten toimialueella on sata lastensuojelulaitoksiin, perhekoteihin ja sijaisperheisiin sijoitettua lasta. Sijoitettuja on 15 vähemmän kuin vuosi sitten.

– Koti on aina laitosta tai sijaisperhettä parempi vaihtoehto, sanoo lappeenrantalaisen Pallon perhekodin yrittäjä Sari Airas.

Lastensuojelun avohuoltotyö ei kuitenkaan onnistu hetkessä, vaan edellyttää vanhemmilta sitoutumista ja yhteiskunnalta satsausta sekä henkilöresursseihin että taloudellisiin voimavaroihin.

Säästö voi kostautua

Airas toivoo, ettei lastensuojelun resursseja alettaisi avohuollon kehittämisen kustannuksella vähentää.

– Otetaan se tietty rahapotti, joka menee sijaishuoltoon eli puhtaasti kodin ulkopuolisiin ja laitossijoituksiin ja siirretään sieltä resursseja pikku hiljaa avotyöhön ja kuntouttavaan perhetyöhön, hän sanoo.

Lastensuojelutyössä pelkkä rahaan tuijottaminen kostautuu.

– Kun hirveän kauan yritetään vääntää kotona avohuoltopalvelujen avulla ja pompotellaan lasta vastaanottokeskuksen ja kodin välillä jopa kymmenenkin kertaa ja 2-3 vuotta, niin lapset ovat todella huonossa meille tullessaan.

– Se mikä sosiaalitoimessa säästetään tulee sitten psykiatrian kautta meille, Airas jatkaa.