Rehtori ja opettajat myös vastuussa koulukiusaamisesta – kahdesta koulusta tehtiin tutkintapyyntö poliisille

Oulun poliisi tutkii kahta epäiltyä koulukiusaamistapausta. Poliisi korostaa rehtorin ja opettajien vastuuta, sillä virkamiehinä heidän on puututtava tapauksiin. Sitä edellyttää muun muassa perusopetuslaki.

koulukiusaaminen
Nuori seisoo portaiden edustalla.
Tiina Jutila / Yle

Kahdesta Oulun poliisilaitoksen alueella sijaitsevasta koulusta on tehty poliisille tutkintapyyntö epäillyistä koulukiusaamisista, kertoo rikosylikomisario Tapani Tasanto. Hän ei tutkinnan tässä vaiheessa kerro juttujen yksityiskohtia, mutta luonnehtii koulukiusaamista yleisellä tasolla.

Tasanto sanoo, että kiusaaminen voi ilmetä monessa muodossa, esimerkiksi henkisenä väkivaltana.

– Koulujen rehtori ja opettajat ovat valvontavastuussa ja virkamiehinä heitä sitovat muun muassa rikoslain, lastensuojelulain ja perusopetuslain säännökset. Perusopetuslaissa sanotaan, että koulun opettajan tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta kiusaamisesta, häirinnästä tai väkivallasta siihen syyllistyneen ja sen kohteen huoltajille, Tasanto kertoo.

Hän myös lisää, että mikäli he eivät noudata lakien säännöksiä, ovat he vastuussa kiusaamisesta.

Puuttumattomuus on rikos

Rikosylikomisario Tapani Tasanto huomauttaa, että kiusaaminen sinänsä ei ole rikos, mutta siihen puuttumattomuus on. Kiusatun persoona ei esimerkiksi saa olla esteenä sille, että tapauksia ei koulussa otettaisi esille.

– Jos vanhemmista tuntuu, että lasta kiusataan, niin täytyy selvittää, mitä asian eteen on tehty, Tapani Tasanto korostaa ja lisää, että virkamiehet toimivat virkavastuulla.

Oulun poliisi tutkii kahta epäiltyä kiusaamistapausta, joista vanhemmat ovat tehneet tutkintapyynnön.

– Selvitämme myös rehtorien ja opettajien virkavastuuta, Tasanto kertoo.