1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Palstaviljelijät jättivät jälkeensä sotkun ja piilottivat tavaroitaan metsään

Yhteisille paikoille hylätyt tavarat aiheuttavat ylimääräistä työtä alueiden hoitajille. Ongelmia syntyy myös silloin, kun tavaroita säilytetään luvattomasti toisten mailla. Asia tuli vastaan Lahdessa kaupungin vuokraviljelypalstoilla.

Kotimaan uutiset
Joukko työntekijöitä raivaa pois palstaviljelmille jätettyjä tavaroita.
Heikki Ahonen / Yle

Viljelyaika ja kesän vuokrasopimukset Lahden kaupungin omistamilla palstoilla päättyivät syyskuun lopussa. Osa viljelijöistä vei sopimuksen mukaisesti kesän aikana palstoilleen kertyneet tarvikkeet ja tavarat pois, mutta joidenkin jäljiltä jäi myös pois korjattavaa.

Palstoilta löytyy muovipressuja, viljelyharsoa, puutavaraa, työkaluja, puutarhanhoitovälineitä, puutarhakalusteita, ämpäreitä ja leluja.

Kaupungin puolesta palstoja hoitavan 4H-yhdistyksen väki on ison urakan edessä. Olisi sääli heittää kaikkea viljelijöiden jälkeensä jättämää tavaraa pois.

– Joudumme vähän summamutikassa katsomaan asiakkaiden puhelinnumeroita ja laittamaan kaikille viestin, että tavarat pitää saada pois palstoilta tai heitämme ne kaatopaikalle, kertoo siivoustyötä johtava Lahden 4H-yhdistyksen ohjaaja Tomi Kantoluoto.

Tavaraa piilotettu myös viereiseen metsään

Tavara pitää saada pois pellon muokkaamisen tieltä. Pelto muokataan koneellisesti.

Harsot, pressut ja muut tavarat saattavat sotkeutua työkoneiden rattaisiin.

Tavarat pitää saada pois palstoilta tai sitten me heitämme ne kaatopaikalle

Tomi Kantoluoto

Jotkut Mukkulan Jousiampumaradan pellon viljelijät ovat keränneet tavaransa erikoiseen talteen. Ne löytyvät läjistä palstojen viereisestä metsästä, aivan Ritaniemen suojelualueen kupeesta.

Viljelijät eivät varmaankaan halua tai voi säilyttää multaisia tavaroita kotonaan, arvioidaan 4H-yhdistyksestä.

– Mitä ilmeisimmin palstojen vuokralaiset ovat olleet sitä mieltä, että on ihan hyväksyttävää heittää tavarat odottamaan seuraavaa vuotta metsään. Me olemme eri mieltä.

Lue seuraavaksi