Hirvikolaririski on hämärään aikaan

Liikenteessä varovaisuus on valttia, kun hirvieläimet liikkuvat teiden läheisyydessä. Meri-Lapissa on monta paikkakuntalaisille tuttua hirvivaaranpaikkaa, joista myös satunnaisten ohikulkijoidenkin on syytä olla tietoisia.

Kotimaa
Hirvi ylittää maantietä.
Riski törmätä hirveen on suurin hirviaidan päätyjen lähistöllä. Hirvionnettomuudet tapahtuvat usein auringonnousun ja -laskun aikoihin.Yle

Liikenteessä on nyt syytä olla varovainen hirvieläinten liikkuessa teiden läheisyydessä. Hirvenmetsästyksen lisäksi uroshirvien kiima liikuttaa sarvipäitä autojen sekaan.

Tuorein hirvikolari Meri-Lapissa tapahtui viime viikolla, kun Simon Maksniemessä hirvi juoksi rekka-auton eteen.

Tänä vuonna hirvikolareita on Simossa tapahtunut jo parikymmentä. Se on kohtalaisen paljon, arvioi toiminnanohjaaja Teppo Haapaniemi Simon riistanhoitoyhdistyksestä. Haapaniemi ennakoi, että hirven metsästysmääriä täytyy luultavasti nostaa ensi syksynä.

Simossa hirvet liikkuvat nelostien varressa aktiivisesti molemmin puolin tietä, mutta Haapaniemi nimeää helposti pahimman kohdan, missä hirvet säntäilevät liikenteessä.

Ja kyllähän ne hirviaidan päät ovat tosi hankalia paikkoja nekin.

Teppo Haapaniemi

– Maksniemen ja Viantien risteyksen väli, siinä missä ei ole riista-aitaa, on hyvin pahaa kolarialuetta. Ja kyllähän ne hirviaidan päät ovat tosi hankalia paikkoja nekin.

Hirvet aktivoituvat liikkumaan merenrannoilta sisämaahan päin alkutalvesta.

Torniossa hirven kohtaa helpoiten Karungissa

Tornion suunnalla hirven kanssa kolaroitiin viimeksi pari viikkoa sitten Laivaniementiellä. Mitään hirvikolarisumaa ei Torniossa ole onneksi ilmennyt, kerrotaan paikallisesta riistanhoitoyhdistyksestä.

Liikennemääriltään riskialtteinta aluetta hirven kohtaamistienoota on Jokivarrentie Karungista pohjoiseen. Myös Palovaaralla autoillessa on syytä kurkistella teiden varsia.

Muualla Meri-Lapissa auton ja hirven kohtaamisia on liikenteessä sattunut myös Ylitornion suunnalla, useimmin Jokivarrentiellä Pekanpäässä. Myös Kaulinrannan seutu on ollut perinteisesti hirvien kulkuväylällä.