Hyppää sisältöön

Tuulivoiman tulo naapuriin ajoi perheen kodistaan

Forsmanin perheen oli tehtävä vaikea päätös, kun koko perhe alkoi voida huonosti tuulivoimaloiden tuotannon alettua. Kahdeksanlapsinen perhe joutui jättämään kotinsa.

Kuva: Yle

Tuulivoimaloiden yleistyessä myös huoli niiden vaikutuksesta terveyteen on lisääntynyt. Lääkärit eivät osaa selittää tuulivoimaloiden lähistöllä asuvien outoja oireita. Pahimmillaan ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa, kun tuuliturbiinit ovat aloittaneet tuotantonsa.

Forsmanit asuivat Merikarvialla Siikaisten rajalla. Jäneskeitaan tuulivoimalat ehtivät pyöriä noin puoli vuotta, kun perheen oli lähdettävä pahenevien oireiden takia pakoon.

Forsmanin perheen hiekkalaatikolla ei ole leikitty kesäkuun jälkeen. Kuva: YLE

Hiekkalaatikko on nurmettunut Merikarvialla uudehkon omakotitalon pihalla. Pihalla ei ole leikitty eikä  talossa ole asuttu kesäkuun jälkeen.

– Mitta tuli täyteen,  kotona ei voinut olla. Ambulanssiakin tarvittiin useaan otteeseen, mutta lääkäreiltä ei löytynyt selityksiä siihen, mikä vaivaa. En halua ketään lääkäriä sormella osoittaa. Tämä on uusi asia kaikille ja hekin ovat tietenkin uuden asian kanssa ihmeissään.

– Kun me poistumme kotoa, oireet alkoivat poistua, verenpaineet ja pulssit tasaantuivat, niin eihän sitä voida edes tutkia, Ilpo Forsman kelaa tapahtumia.

Infraäänistä selitys?

Lomalla ja muualla ollessa oireet helpottivat, mutta kotona tilanne paheni. Ainoa muutos asuinympäristössä on ollut Tuuliwatti Oy:n Jäneskeitaan tuulivoimala-alueen kahdeksan tuuliturbiinin käynnistyminen. Lähimmät pyörivät noin puolentoista kilometrin päässä Forsmanien omakotitalosta.

– Ääni ei meitä erikseen häirinnyt, tänne kuuluu liikenteen ääniä muutenkin.

Ilpo Forsman etsi tietoja ja löysi tutkimuksia infraäänien terveysvaikutuksista. Perheenjäsenten kokemat eri vaivat, kuten korvien lukkiutuminen, unettomuus, voimattomuus, päänsärky, pahoinvointi, epämääräiset kivut ja verenpaineen ja pulssin kohoaminen vastasivat infraäänistä tiedettyjä oireita.

Infraäänillä tarkoitetaan niin matalia taajuuksia, ettei korva niitä kuule. Kysymys on alle 20 hertsin paineaalloista.

Perhe on asunut viime kuukaudet 40 kilometrin päässä omakotitalostaan, ja lähes kaikkien kaikki oireet ovat poistuneet.

– Mikä oma arviosi on, mikä teitä vaivasi ?

En näe mitään muita vaihtoehtoja kuin tuulivoimaloiden tuottama infraääni.

Ilpo Forsman

– Sillä perusteella mitä on asioita tutkittu ja selvitetty ja se mitä empiirisiä havaintoja voi kymmenhenkisen perheen kautta tehdä ja se mitä on kaveriperheitä, jotka kärsivät näistä samoista ongelmista, en näe mitään muita vaihtoehtoja kuin tuulivoimaloiden tuottama infraääni, matalataajuinen paineaalto.

– Puhutaan herkistymisestä, sairastumisesta.

”Infraäänillä ei terveysvaikutuksia”

Merikarvia on Pohjois-Satakunnan terveysvalvonnan aluetta. Johtaja Laura Juhantalon lausunnossa todetaan Suomen virallinen kanta: Tuulivoiman infraäänellä sillä voimakkuudella, mitä tuulivoimaloihin on liitetty, ei ole merkittäviä vaikutuksia ihmisten terveyteen.

Terveysvalvonta on sopinut uusien melumittausten teettämisestä ympäristöministeriön ohjeiden mukaan, eli mittauksissa keskitytään kuultaviin taajuuksiin, koska niistä on säädetty ylärajat.

Tuuliwatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen ei halua kommentoida yksittäistapausta eikä puhua aiheesta yleisesti, ”koska en ole lääkäri”.

Portugalissa neljä nurin

Tuulivoimaloiden aiheuttama  terveys- ja hyvinvointihaitta oli perusteluna neljän tuulivoimalan poistamiselle Portugalissa. Pitkän prosessin jälkeen Portugalin korkein oikeus päätti vuonna 2013 myös korvausten maksamisesta haitasta kärsineelle perheelle.

Hevostilallinen Ricardo Teixeira Duarte pahoittelee sitä, että oikeusprosessin aikana lähes yhtä lähelle myönnettiin uusia lupia uusille voimaloille. Haitta ei ole poistunut ja esimerkiksi hevosten jaloissa on havaittu vääntymisiä. Tutkimusten mukaan ne johtuvat kollageenin liikakasvusta. Perhe on muuttanut pois, vaimon ja lasten olo parani. Isäntä sinnittelee tilalla.

Portugalilainen Ricardo Teixeira Duarte voi olla tilallaan vain ajoittain. Kuva: Yle

– Huomaan välillä, kun olen kaksi tai kolme päivää poistumatta täältä tunnen itseni hyvin sairaaksi.

Alun perin infraäänten aiheuttamiin ammattisairauksiin perehtynyt Lusofona yliopiston tutkijaryhmä on tutkinut Teixeira Duarten tapaukseen.

Biolääketieteen professorin Mariana Alves Pereiran mukaan miehellä on kehittynyt vibroakustinen oireyhtymä, joka näkyy mm. verenkiertoelinten seinämien paksuuntumisena.

 – Tämä on meidän ensimmäinen tuuliturbiinitapauksemme, mutta olemme tutkineet tuhansia matalataajuuksisen melun tapauksia. Näemme tässä samoja muutoksia kuin lukuisissa tutkimissamme lentäjien, teknikoiden tai trukinkuljettajien sairastumisissa.

"Potilaat testattava"

Suomessa vallitsevan käsityksen mukaan äänestä, jota ihminen ei havaitse, ei ole terveydellistä haittaa. Tuulivoimaloiden infraäänien voimakkuus jää alle sadan desibelin.

Biolääketieteen professori Mariana Alves Pereira on tutkinut infraäänten aheuttamia ammattisairauksia. Kuva: Yle

Mariana Alves Pereiran mukaan oleellista ei ole matalien taajuuksien voimakkuus, vaan kokonaisvaikutus ja yksilölliset erot. Se, ettei korva kuule, ei tee hänen mielestään ilmiötä terveydelle vaarattomaksi.

– Tässä on kysymys myös siitä, kuinka kauan ihminen altistuu vaikutukselle. Työolosuhteissa voidaan altistua infraäänille jonkin aikaa, mutta kotioloissa se voi olla jatkuvaa. Kun meillä on henkilö, joka valittaa kärsivänsä matalataajuisesta melusta, me teemme hänelle objektiiviset lääketieteelliset testit.

Tutkimuksessa käytetään mm. normaaleja neurologisia, verenkiertoelinten ja hengityksen testausmenetelmiä.

– Kun testien tulokset tulevat, voimme sanoa että oireille on elimellinen perustelu, on kliininen ja lääketieteellinen syy, joskus näin ei ole.