Tuulivoimalan läheisyydessä asuva: "Niiden kanssa on tottunut elämään"

Iin Olhavassa ei vastusteta tuulivoimaloiden rakentamista. Alueella on yli 30 tuulimyllyä ja lisää rakennetaan koko ajan.

Kotimaa
Tuulivoimaloita Iin Olhavassa.
Yle / Pekka Loukkola

Iin Olhavassa asuva Antti Tolonen on tottunut viereisistä tuulivoimaloista lähteviin ääniin. Lähimpään tuulivoimalaan on matkaa 830 metriä. Joinakin päivinä myllyistä lähtevä ääni kuuluu lujempaa, toisinaan ei juuri ollenkaan.

– Kaksi ja puoli vuotta sitten ne tuohon viereen tulivat ja niiden kanssa on tottunut elämään, Tolonen kertoo.

Olhavassa tuulivoimaloiden rakentamista ei ole vastustettu juuri lainkaan. Ii otti heti alusta myönteisen kannan tuulivoiman rakentamiseen alueelle. Nyt alueella on usean eri yrityksen tuulivoimapuistoja.

Äskettäin tehdyn kyselytutkimuksen mukaan tuulivoiman vastustaminen on lähes nollassa Olhavassa. Tämä ei yllätä alueella asuvaa Antti Tolosta.

– Tämä nähtiin positiivisena asiana kunnalle eikä vastustusta esiintynyt.

Tuulivoimaloiden käyntiäänen kuuluminen riippuu sääolosuhteista.

- Välillä ääni kuuluu lujempaa ja häiritsee. Se on kuin suihkukoneen moottorin ääni ja kun useampi mylly pyörii samaan tahtiin, niin siivistä kuuluu humps-humps. Se kuuluu selvästi, kuvailee Tolonen tuulimyllyistä lähtevää ääntä.

– Äänihäiriöihin on jo tottunut ja kun teitä on rakennettu lisää, niin pääseepä helpommin marjastamaan, naurahtaa Tolonen.