1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asbesti ajaa HUSin syöpäosastoja evakkoon

Kaksi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan syöpäosastoa tyhjennetään marraskuun alussa ja potilaat siirretään väistötiloihin. Poistettava asbesti on eristeenä ilmanvaihtokanavissa. Asbesti voi aiheuttaa hengitettynä erilaisia terveyshaittoja, muun muassa syöpää.

Sädehoitoa annetaan HUSin syöpäklinikalla Helsingissä. Kuva: Yle

Kaksi HUSin syöpätautien klinikan vuodeosastoa suljetaan asbestipurun takia. Kyse on vuodeosastoista numero seitsemän ja kahdeksan.

Osastojen toiminnat ja potilaat siirretään väistötiloihin muun muassa samassa Meilahden sairaalakorttelissa olevalle Naistenklinikalle.

Asbestin purkutyöt alkavat osastoilla näillä näkymin marraskuussa.

Asbestia ilmanvaihtokanavissa

Syöpätautien klinikan vanhoissa ilmanvaihtohormeissa olevan asbestin kapselointi on pettänyt ja siksi asbesti joudutaan poistamaan.

– Tuossa osaston alakaton yläpuolella oleva ilmanvaihtokanava on niin sanottu kanttikanava. Siellä ja holvin välissä on paloeristeenä asbestia. Nyt joudumme ensin purkamaan koko iv-kanavan pois, että pääsemme poistamaan asbestin, kertoo HUSin kiinteistöpäällikkö Pasi Tuominen.

Osastot putsataan peräjälkeen

– Tämän osasto kahdeksikon potilaat siirtyvät marraskuun alkuun mennessä Naistenklinikalle osasto 11:een väistöön ja me aloitamme asbestityöt. Kun ne ovat täällä valmiit, siirrymme osastolle seitsemän purkamaan asbestia sieltä eli kerros kerrallaan mennään, sanoo kiinteistöpäällikkö Pasi Tuominen.

Tuominen ei uskalla sanoa tarkkaan, koska työ on valmistuu, koska asbestitöissä eteen saattaa tulla kaikenlaisia yllätyksiä.

Suomen johtava syöpätautien yksikkö

Syöpätautien klinikalla Helsingin Meilahdessa hoidetaan vuosittain 13 000 potilasta. Päivittäin  500 potilasta saa syöpähoitoa poliklinikoilla, vuodeosastoilla ja sädehoito-osastolla. Näiden lisäksi klinikalla toimii laboratorio, HUS röntgenin kuvantamisyksikkö, tutkimus-, palliatiivisen hoidon ja psykososiaalinen yksikkö.

Henkilökuntaa syöpätautien klinikalla on noin 240, joista syöpätautien erikoislääkäreitä ja erikoistuvia lääkäreitä on yli 50.