1. yle.fi
  2. Uutiset

Oma koti vuokrataan nyt kuin hotellihuone

Vuokra-asuntomarkkinat ovat jonkinlaisessa murroksessa Suomessa. Yksityiset vuokramarkkinat ottavat nyt mallia loma-asuntomarkkinoista. Uusimmassa vuokraustavassa vuokranantaja ei pääse enää itse valitsemaan vuokralaistaan, vaan vuokralainen valitsee itselleen sopivan asunnon netin palvelusivuilta, kuten Airbnb:sta.

Kotimaan uutiset
VVO:n vuokra-asunto.
VVO vuokraa vapaarahoitteisia asuntoja nyt suoraan netistä asiakkaalle. Asiakas voi varata palvelun kautta itselleen kodin kuin hotellihuoneen. Yle

Kelpaisiko vuokralaiselle tällainen: kolmio merinäköalalla Helsingin Kalasatamassa. 1 700 euroa kuukaudessa.

Suomen suurimman yksityisen vuokranvälittäjän VVO:n ylläpitämiltä nettisivuilta kyseisen asunnon voisi vuokrata vaikka huomisesta itselleen. VVO pitää tapaa uudenlaisena asuntomarkkinoilla. Palvelu lanseerattiin tänään.

– Netin palveluumme on viety vapaarahoitteisia Lumo-asuntoja eri puolilta Suomea. Asunnot ovat eri kokoisia ja eri hintaisia. Nettipalvelusta asiakas voi valita haluamansa asunnon vuorokauden ympäri ja muuttamaan pääsee vaikka seuraavana päivänä, VVO:n asiakkuusjohtaja Juha Heino sanoo.

Idea lähti Balista

VVO:n uudessa nettipalvelussa olevat asunnot ovat hetivapaita, VVO:n omistamia vapaarahoitteisia markkinahintaisia asuntoja. Ajatuksena on, että vuokralainen saa itse valita itselleen kodin. Vuokranantaja ei sanele mihin asuntoa tarvitseva muuttaa, eikä vuokranantaija pääse valikoimaan vuokralaista henkilökohtaisten mieltymystensä mukaan.

– Idea lähti keskustelusta, jossa mä kysyin, että kuinka on mahdollista, että Balilta henkilö voi vuokrata itselleen asunnon tuosta vaan (netistä) kahdeksi viikoksi, mutta Suomesta ei voi vuokrata kotia, VVO:n toimitusjohtaja Jani Nieminen kertoo.

Palvelu nopeille

VVO:lla uskotaan, että palvelu soveltuu kaikille, jotka tarvitsevat nopean ratkaisun omaan asumistarpeeseensa. Välityspalvelussa on mukana noin 27 000 VVO-konsernin Lumo-brändin kotia ympäri Suomen. Pääkaupunkiseudulla asunnoista on noin yksitoistatuhatta. Asunto vuokrataan VVO:n palvelun kautta näkemättä. Vuokravakuuta ei ole, mutta ensimmäinen vuokra maksetaan heti. Kahden seuraavan päivän aikana asuntoa voi käydä katsomassa ja sopimuksen voi vielä silloin purkaa.

Aivan kaikille halpaa asuntoa odottaville palvelu ei sovellu, sillä kyse on markkinahintaisista asunnoista. Asunnot menevät niille, joilla on maksukykyä ja nopeutta.

– Kärjistettynä nopeus on valttia palvelussa. Asunto sulkeutuu heti muilta, kun joku alkaa sitä työstää tai varata itselleen, VVO:n asiakkuusjohtaja Juha Heino sanoo.

VVO:lla on lisäksi edelleen Suomessa noin 11 000 muuta ei-markkinahintaista vuokra-asuntoa, jotka vuokrataan vanhaan tyyliin muita väyliä.

Lue seuraavaksi