Kauppiaat kumoavat huhut turvapaikanhakijoiden myymälävarkauksista Kauhavalla

Etelä-Pohjanmaalla Kauhavalla liikkuu tällä hetkellä paljon huhuja siitä, että paikkakunnalle otetut turvapaikanhakijat olisivat käyneet varastamassa tavaroita paikallisista kaupoista. Yle Pohjanmaa kysyi asiaa viidestä Kauhavan kauppaliikkeestä. Kaupoissa turvapaikanhakijoiden tekemiä myymälävarkauksia ei ole havaittu. Myös poliisi kumoaa huhut.

Kotimaa
Kauhavan K-supermarketin kauppias Esa Olli tutkailee turvakameroiden kuvaa.
Kauhavan K-supermarketin kauppias Esa Olli tutkailee turvakameroiden kuvaa.Olli Koski / Yle

Etelä-Pohjanmaalla Kauhavalla paikkakunnalle otetut turvapaikanhakijat saapuvat ostoksille vastaanottokeskuksesta paikalliseen K-supermarkettiin aikaisin aamulla tai myöhään illansuussa. Kauppiaan mukaan turvapaikanhakijoiden ostoskoriin kertyy iltanaposteltavaa ja tupakkaa. Myös aurinkolasit ovat olleet suosittuja.

Kauhavalla ja sosiaalisessa mediassa on levinnyt viime aikoina runsaasti huhuja siitä, että turvapaikanhakijat olisivat käyneet varkaissa paikallisissa kaupoissa. K-kauppias kiistää asian ja kertoo, että hänen liikkeessään ei ole havaittu mitään poikkeavaa.

– Alussa oltiin vähän tarkempia ja katseltiin kameroita ja nauhoja vartijan kanssa, mutta huoli on nyt pois. Myymälävarkauksia ei ole tapahtunut, kertoo K-supermarket Kauppatien kauppias Esa Olli.

Muut myymälät K-kauppiaan linjoilla

K-supermarketin kanssa samaa viestiä kertovat myös Halpa-Halli, Halpakauppa, S-market ja Tokmanni. Halpa-Hallin kenttäpäällikkö Janne Syri kertoo, että heidän liikkeessään Kauhavalla on käynyt turvapaikanhakijoita, mutta heidän tekemiä myymälävarkauksia tai niiden yrityksiä ei ole tiedossa. Tokmannin aluepäällikkö Markus Lähteenmäki toteaa, että turvapaikanhakijat ovat asioineet tavaratalossa samalla tavalla kuin muutkin asiakkaat.

– Minun tiedossa ei tällaista ole. Saan kyllä tiedon, jos tällaista tapahtuu. Monenlaisia huhuja aina liikkuu, sanoo Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Kimmo Simberg.

Myymälävaras puhuu yleensä kotimaista

Myymälävarkaudet tapahtuvat Kauhavalla muutaman kuukauden sykleissä. K-supermarketin kauppias toteaa, että joka syksy ja kevät tulee esiin sama varasteluilmiö, kun myymälävarkauksien määrä kasvaa hetkellisesti.

– Kyllä ne ihan näitä kotimaisia. Suomea ovat puhuneet kaikki, jotka ovat kiinni jääneet, kertoo kauppias Esa Olli.

Myös poliisi vahvistaa, että turvapaikanhakijoita ei ole epäiltynä omaisuusrikoksista. Rikoskomisario Sakari Palomäki Pohjanmaan poliisista kertoo itsekin kuulleensa huhuja, joiden mukaan myymälävarkaudet olsiivat lisääntyneet turvapaikanhakijoiden tulon myötä. Mitään piikkiä poliisin rikostilastoissa ei kuitenkaan näy.