1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakennusperintö

Arvorakennusten avustuksia voi nyt hakea

Sekä Museoviraston että ELY-keskuksen avustukset rakennusperinnön hoitamiseen ovat parhaillaan haettavissa. Avustuskohteissa painotetaan rakennussuojelulailla tai asemakaavalla suojeltuja rakennuksia. Sen sijaan rakennuksen iällä ei ole väliä.

Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Avustettavien rakennusten ei välttämättä tarvitse olla vanhoja ollakseen arvokkaita. Etenkin jälleenrakennusajan alkuperäisenä säilyneet rakennukset vaatisivat vaalimista, toteaa Keski-Suomen museon amanuenssi Päivi Andersson.

- Keski-Suomen rakennusperintö on aika nuorta, jotenka täällä ei vielä ehkä ole ihan herätty siihen asiaan, että tätä sotien jälkeen rakennettua rakennusperintöäkin arvostettaisiin. Sitä me maakuntamuseossa ainakin haluaisimme edistää.

- Ennenkuin tämä asia menee valtakunnan tasolla jakeluun, niin siinä on vielä vähän tekemistä, Andersson toteaa ja peräänkuuluttaa valtakunnallista ohjelmaa, joka nostaisi jälleenrakennusajan rakennukset arvoonsa.

Kiirellisiin, säilyttäviin toimenpiteisiin

Vuosittain Keski-Suomesta Museovirastolle avustuksia on tullut parikymmentä kappaletta ja avustusta on voitu myöntää  enintään kahdeksalle kohteelle. ELY-keskuksen hieman erilaista avustusta on hakenut jopa noin sata hakijaa vuosittain.

Avustusten saamisessa on kriteerit ja ne velvoittavat rahan saajaa tiettyihin työtapoihin.

- Avustuksia hakevat ne, jotka haluavat tehdä kiinteistöjensä säilyttävän kunnostuksen eteen hiukan enemmän töitä ja kunnioittaa niitä kulttuurihistoriallisia arvoja ja sen mukaisia korjaus- ja toteuttamistapoja, Andersson selvittää.

- Rahat on tarkoitettu siis kiireellisiin säilyttäviin toimenpiteisiin. Siihen se sitten painottuukin, että monesti ne ovat esimerkiksi kattoremontteja tai tällaisia lahokorjausremontteja.

Yleensä avustukset kattavat kustannuksista vain pienen osan. Samaan työhön ei myöskään saa käyttää kotitalousvähennystä, joten aina avustuksen hakeminen ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Keski-Suomen Museolla järjestetään 21.10. infotilaisuus rakennusperintöavustuksista kiinnostuneille.