Viljami tekee luontokirjoja Ilomantsissa – "Pihakoivussa kiipeili iso karhu"

Pohjois-Karjalaan 10 vuotta sitten muuttanut graafikko ja tekstintekijä Viljami Ovaskainen elää perheensä kanssa luontoa kunnioittaen. Uudesta valokuitukaapeliyhteydestä on suuri ilo kirjojen työstämisessä.

kulttuuri
Viljami Ovaskainen.
Janne Ahjopalo / Yle

Luontokirjoja on helpompi tehdä, jos asuu luonnon keskellä, uskoo ilomantsilainen Viljami Ovaskainen. Eräänä heinäkuun yönä perheen pinseri tuli levottomaksi ulisten ja haukkuen.

Jos esimerkiksi lämmittää puulla ja käyttää aurinkosähköä, säästää paljon.

Viljami Ovaskainen

– Koira haukkui koivua takapihallamme ja kun pääsin koiran luo, koivusta laskeutui iso karhu. Tällaista luontokokemusta ei luultavimmin kaupungissa olisi kohdalleni osunut.

Viljami Ovaskaisen suunnittelema Lasten suuren luontokirjan kansi.
Viljami Ovaskaisen suunnittelema Lasten suuren luontokirjan kansi.Yle

Viljami Ovaskaiselta on valmistunut tarroihin pohjautuva lapsille suunnattu kirjanen, jossa esitellään sieniä, marjoja ja kukkia. Nyt työn alla on suuri ja kovakantinen koko perheen luontokirja, jossa on sienien, marjojen ja kukkien lisäksi nisäkkäitä, lintuja ja ötököitä.

– Tietokirjaan tulee muun muassa ilomantsilaisten luontokuvaajien otoksia ja muita luontokuvia Suomen luonnonvaraisista eläimistä. Suomalainen kirjakauppa on ennakkotilannut kirjaa 1 000 kappaletta, kertoo Ovaskainen.

Moniosaaja tekee lisäksi lapsille suunnattua hevoskirjaa yhteistyössä Tiina Juurelan kanssa. Juurela kirjoittaa pääosan teksteistä ja Ovaskainen vastaa kuvituksesta, graafisesta suunnittelusta ja taitosta. Teoksessa kerrotaan, missä tehtävissä hevoset ja ponit toimivat ihmisen kanssa Suomessa.

Valokuituyhteydelle kiitosta

Toimiva nettiyhteys on kirjojen työstämisessä elinehto. Tuskailu nettitikun kanssa on itäisessä korpipitäjässä historiaa.

– Aiemmin tiedostojen lähettäminen kustantajalle kesti osissakin toista vuorokautta. Nyt Ilomantsiin on vedetty yli 100 megatavun valokuitukaapeli sitä haluaville joka taloon ja mökkiin. Siitä on paljon hyötyä graafisen suunnittelun työssä.

Tampereelta perheensä kanssa Pohjois-Karjalaan 10 vuotta sitten muuttanut Viljami Ovaskainen nauttii luonnonläheisestä elämästä. Ovaskainen myöntää, että kaupungissa graafikon töitä olisi ehkä enemmän, mutta asumiskulut olisivat kovat.

– Se, kuinka paljon rahaa tarvitsee elämiseen riippuu paljolti siitä, kuinka paljon kuluttaa. Usein edullinen tapa elää on kestävämpää luonnon kannalta. Jos esimerkiksi lämmittää puulla ja käyttää aurinkosähköä, säästää paljon. Samoin jos itse pystyy keräilemään ja kasvattamaan osan ruoastaan, kertoilee Ovaskainen.