Turvallisuustilanne heikentynyt – UM pitää suomalaisten suosikkikohdetta edelleen turvallisena matkailumaana

Ulkoministeriön kriisi- ja avustustiiminvetäjän mukaan Turkin pääkaupungissa Ankarassa tehtyjen pommi-iskujen kaltaisten yksittäisten tapahtumien takia matkustustiedotteen suosituksia ei herkästi muuteta.

Ylen aamu
Flora Kuparinen
Turkki on yksi suomalaisten suosikkimatkakohteista. Turkin turvallisuustilanteen takia ulkoministeriö on kehoittanut matkustustiedotteessaan ihmisiä välttämään esimerkiksi mielenosoituksia. Flora Kuparinen ulkoministeriöstä kävi Aamu-tv:ssä kertomassa Turkin tilanteesta.

Ulkoministeriö on pitänyt Turkin matkustustiedotteen ennallaan viikonlopun pommi-iskuista huolimatta, kertoi Ylen aamu-tv:n lähetyksessä vieraillut ulkoministeriön kriisi- ja avustustiiminvetäjä Flora Kuparinen.

Monet suomalaiset viettävät näihin aikoihin syyslomiaan Turkissa. Kuparisen mukaan Turkissa on tällä hetkellä joitain tuhansia suomalaisia.

Turvallisuustilanne maassa on kuitenkin heikentynyt. Esimerkiksi viime lauantaina pääkaupunki Ankarassa tehtiin kaksoispommi-isku, jossa kuoli lähes sata ihmistä.

Väkivaltaisuudet lisääntyneet Turkissa

Nykyisen Turkkia koskevan matkustustiedotteen mukaan maan sisäpoliittinen tilanne on kiristynyt ja väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet kesän ja syksyn aikana. Ulkoministeriö pitää kuitenkin Turkkia edelleen pääosin turvallisena matkailumaana.

– Turkin kohdalla on jo pidemmän aikaa ohjeistettu matkailijoita välttämään suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia sekä yleisesti noudattamaan varovaisuutta. Erityisesti suositellaan, että Kaakkois-Turkkiin ja Syyrian sekä Irakin vastaisille raja-alueille ei matkustettaisi ollenkaan, Kuparinen sanoi.

Ulkoministeriö kehottaa kaikkia matkustajia tutustumaan kohdemaidensa matkustustiedotteisiin. Ne löytyvät ulkoministeriön nettisivuilta. Lisäksi ministeriö suosittelee tekemään matkustusilmoituksen ja ottamaan matkavakuutuksen.

– Mahdollisesta kriisitilanteesta aiheutuvat kustannukset on viime kädessä matkustajan maksettava itse. Siitäkin syystä on hyvä ottaa se matkavakuutus.

Kuparisen mukaan Turkin matkustustiedotetta ei ole päivitetty viime päivinä. Ulkoministeriö on käynyt tiedotteen läpi ja todennut, että se on edelleen ajan tasalla.

Sotaa käyviin maihin matkustamista syytä välttää

Turkin matkustustiedotteessa todetaan, että terrori-iskun mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Kuparisen mukaan Ankaran iskujen kaltaisten yksittäisten tapahtumien takia matkustustiedotteen suosituksia ei herkästi muuteta.

– Jos arvioitaisiin, että tilanteella on yleisempää merkitystä suomalaisten turvallisuuteen, niin silloin sitä suositusta muutetaan.

Tällä hetkellä ulkoministeriö ei suosittele matkustamaan sotaa käyviin maihin kuten Syyriaan, Libyaan ja Jemeniin.

Ministeriö saattaa tehdä väliaikaisen suosituksen, että johonkin maahan ei tulisi matkustaa silloin, kun siellä on esimerkiksi poliittisista levottomuuksista tai luonnonmullistuksista johtuva poikkeustilanne.

– Nepalissa esimerkiksi viime keväänä oli tällainen tilanne maanjäristyksen jälkeen. Silloin suosittelimme, että maahan ei matkustettaisi. Suositus tehdään aina toistaiseksi voimassa olevaksi ja sitä arvioidaan tilanteen mukaan uudestaan.