Kunnanjohtaja: Työ ei kelpaa suomalaisille – "turvapaikanhakijoille varmasti kelpaa"

Kunnat joutuvat yhä ahtaammalle pitkäaikaistyöttömyyden kanssa. Hulluin tilanne on niissä kunnissa, joissa työtä olisi tarjolla, mutta työtöntä ei huvita ottaa sitä vastaan.

Kuva: Yle

Tilanne on kärjistynyt kun työmarkkinatuen maksuosuuksien muutos vuoden alussa lisäsi kuntien vastuuta. Kunnat joutuvat maksamaan osan työmarkkinatuesta eli ns. sakkomaksua, elleivät ne työllistä pitkäaikaistyötöntä 300 päivän jälkeen. Vielä viime vuonna raja meni 500 päivässä.  

Savitaipaleen kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi ei säästele sanojaan työhaluttomista. Savitaipaleen kunta on ilmoittanut työllistävänsä kaikki pitkäaikaistyöttömät Nuorison Tuki Ry:n kautta.

Tarjolla olisi muun muassa puutöitä, koneiden huoltoa, katujen siivoamista ja mökkitalkkarin hommia. Ongelma on kuitenkin se, että vain puolet työllistettävistä on halukkaita tarttumaan hommiin saman tien.

– Kolmestakymmenestä puolet tulee mielellään, kymmentä pitää houkutella ja viittä ei löydetä mistään, kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi sanoo.

Kaikista töistä maksetaan vähintään kymmenen euron tuntipalkkaa. Iso-Mustajärvi uskoo, että työpaikat kelpaisivat hyvin turvapaikanhakijoille.

– Siellä on riuskoja nuoria miehiä, he voisivat olla monessa apuna.

Kunnan sakkomaksuihin turvapaikanhakijoiden työllistäminen ei vaikuttaisi ainakaan heti. Kunnanjohtaja Iso-Mustajärvi arvelee, että joidenkin suomalaisten työttömien asenteisiin se voisi vaikuttaa.

Huono järjestelmä ja väärä asenne työhön

Iso-Mustajärven mukaan ongelma on sekä järjestelmässä että asenteissa. Hänen mukaansa työvoimahallinto on ottanut sosiaalitoimen roolin ja kunnalle jää vain maksajan tehtävä.

– Jos kunta olisi pitkäaikaistyöttömien työllistämisessä virallinen toimija, voisimme pienentää korvauksia niiltä työkykyisiltä, jotka eivät halua tulla töihin.

Kunnanjohtaja Iso-Mustajärvi muistuttaa, että työvoimahallinnon listoilla on nyt ihmisiä, jotka eivät sinne kuulu vaan sosiaalitoimen hoidettavaksi. Toisena ongelmana hän pitää huonoa asennetta työntekoon eli hyviä etuja.

– Jokainen osaa laskea, milloin töihin kannattaa mennä. Työn pitäisi aina olla kannattavampaa.

Myös työssäkäyntialueet ovat ongelma. Iso-Mustajärven mukaan vastuuta on kaadettu yhteiskunnalle liikaa.

– Jos Savitaipaleella asuvalle osoitetaan työpaikka Lappeenrannasta, hänen on itse ratkaistava, kuinka hän työpaikalle pääsee.

Myös Kuntaliitto on varoittanut kuntien sakkomaksujen rajusta kasvusta.