Clinton ensimmäisessä tv-väittelyssä: Me emme ole Tanska

Demokraattien presidenttivaaliehdokkuutta tavoittelevat viisi ehdokasta kohtasivat ensimmäisessä tv-väittelyssä keskiviikkona.

Ulkomaat
Vermontin senaattori Bernie Sandes ja entinen ulkoministeri Hillary Clinton ottivat yhteen demokraattien presidenttiehdokkaiden ensimmäisessä televisioväittelyssä Las Vegasissa 13. lokakuuta 2015.
Vermontin senaattori Bernie Sandes ja entinen ulkoministeri Hillary Clinton ottivat yhteen demokraattien presidenttiehdokkaiden ensimmäisessä televisioväittelyssä Las Vegasissa 13. lokakuuta 2015.Josh Haner / EPA

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Hillary Clinton esiintyi terävänä esivaaliehdokkaiden ensimmäisessä televisioidussa väittelyssä Yhdysvalloissa. Hän haastoi päävastaehdokkaansa Bernie Sandersin arvot, poliittiset linjavedot ja äänestyshistorian.

– En kampanjoi, koska sukunimeni on Clinton, vaan koska uskon, että minä edustan sitä, mitä tämä maa tarvitsee, Clinton sanoi.

Vermontin senaattori Bernie Sanders kutsuu itseään demokraattiseksi sosialistiksi, ja hän on pohjoismaiden suuri ihailija. Sanders sanoikin väittelyssä, että hänen mielestään Yhdysvaltain pitäisi ottaa talousesimerkkiä Tanskasta, Ruotsista ja Norjasta.

– Mielestäni se, mitä senaattori Sanders sanoo, käy järkeen epätasa-arvoisuutemme suhteen. Mutta me emme ole Tanska. Me olemme Yhdysvallat, Clinton kuittasi.

Ehdokkaat ottivat railakkaasti yhteen aselaeista. Clintonin mielestä Sanders ei ole tarpeeksi kova aseiden suhteen.

– Ei, ei lainkaan. Meidän pitää muistaa, että menetämme 90 ihmistä päivässä aseväkivallan kautta. Tämä on jatkunut liian kauan, Clinton sanoi.

Hän kyseenalaisti, miksi Sanders on äänestänyt asevalmistajien ja -kauppiaiden tuottamusvastuuta vastaan. Sanders vetosi siihen, että hän edustaa maalaisosavaltiota, ja kutsui lakiesitystä monimutkaiseksi.

– Olin senaatissa samaan aikaan, Clinton sanoi.

– Minusta lakiesitys ei ollut monimutkainen. Se oli aika vaivatonta.

Väittelyn yllätyshetki koettiin, kun Sanders puolusti sähköpostijupakassa riepoteltua Clintonia.

– Antakaahan, kun sanoin jotain, joka ei ehkä ole suurta politiikkaa. Mutta minun mielestäni ulkoministeri on oikeassa, Amerikan kansa on kyllästynyt kuulemaan hänen hemmetin meileistään.

Clinton ojensi vastustajalleen kätensä hymyssä huulin, ja he kättelivät. Muut demokraattien ehdokkaat, Rhode Islandin kuvernööri Lincoln Chafee, Virginian entinen senaattori Jim Webb ja Marylandin entinen kuvernööri Martin O´Malley, jäivät pääehdokkaiden varjoon.

Lähteet: Reuters, AP