1. yle.fi
  2. Uutiset

WLAN on turisteja varten – Ilmaisen langattoman verkon ongelmana on tietoturva

Ravintoloissa, hotelleissa ja kauppakeskuksissa on usein tarjolla avoin ja ilmainen langaton lähiverkko eli WLAN-yhteys. Kehittyvät mobiiliyhteydet muuttavat WLAN-yhteyden merkitystä.

internet
Uutistuotantoon voi osallistua älypuhelimella.
Yle

Kajaanin kaupungin tietoturvapäällikkö Kari Hyvösen mukaan operaattoreiden kautta tulevat mobiiliyhteydet ovat jo yhtä toimivia kuin langaton verkko.

– WLAN-yhteyden merkitys muuttuu, se on jatkossakin enemmän täsmäyhteys. Kiinteistöihin tai niiden läheisyyteen saadaan muodostettua yhteys. Toki sen siirtokapasiteetti voi olla suurempi kuin mobiiliyhteydellä.

Kajaanin kaupungilla oli suunnitelmissa rakentaa keskustaan WLAN-verkko, mutta kustannukset nousivat korkeiksi.

– Toinen tekijä oli mobiiliyhteyden parantuminen, kun operaattorit ovat perustaneet yhteisen verkkoyhtiön ja rakentavat Itä- ja Pohjois-Suomeen kattavaa 4G-verkkoa. Joten meidän ei kannata tässä vaiheessa ryhtyä investoimaan keskustaan erikseen WLAN-verkkoa. Ylläpitoon olisi myös mennyt toistakymmentä tuhatta euroa, summaa Hyvönen.

Kuusamon kaupungin tietohallintojohtaja Pekka Kantola puhuu myös Itä- ja Pohjois-Suomen kattavasta 4G-verkosta.

Jos niin sanotun ilmaisen verkon tietoturvatasoa halutaan nostaa, vaatii se kirjautumisen verkkoon.

Mikko Kurtti

– Kuusamossa Elisa Oyj teki 4G-verkon ja tänä keväänä käynnistyi merkittävä TeliaSoneran ja DNA:n yhteisverkko. Tilanne on se, että kaupungin toteuttamaa WLAN-verkkoa ei tulla tekemään ulkotiloihin. Sitä tarvitaan vähemmän, joten WLAN tulee olemaan rakennusten sisällä, kuten esimerkiksi kouluissa ja hallintorakennuksissa.

– Varmasti jatkossakin hotellit ovat niitä paikkoja, joissa WLAN ja 4G ovat tarjolla rinnakkain, jatkaa Kantola.

Hotellien lisäksi ilmainen WLAN-yhteys löytyy usein ravintoloista, kahviloista ja kauppakeskuksista.

Tietoturvariski vaikuttaa tulevaisuuteen

WLAN-yhteyden kustannusten suuruuteen vaikuttavat verkon koko sekä kapasiteetin laajuus. Kaisanet Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kurtti nostaa esiin myös yhteyden tietoturvallisuuden.

– Jos niin sanotun ilmaisen verkon tietoturvatasoa halutaan nostaa, vaatii se kirjautumisen verkkoon. Jostain syystä käyttäjät ja kuluttajat eivät sitä mielellään tee.

– Sekin varmasti rajoittaa ilmaisen verkon laajentumista ja yleistymistä isossa mittakaavassa, sanoo Kurtti.

Lue seuraavaksi