Tiirismaan koulun korjaus nielisi 15 miljoonaa euroa – uuden rakentamistakin väläytetty

Tiirismaan sisäilmaongelmista kärsivä koulu on tyhjenemässä oppilaista. Kaupunki neuvottelee parhaillaan koulun kohtalosta kiinteistön omistajan kanssa.

Kuva: Tuija Veirto / Yle

Tiirismaan koulun kuntoon saattaminen ei näytä olevan aivan yksinkertainen homma. Kaupunki neuvottelee parhaillaan koulurakennuksen omistavan yhtiön kanssa siitä, mitä sisäilmaongelmista kärsivälle koululle tehdään.

– Lähtökohtana on, että rakennus säilyisi kouluna. Kysymys on se, miten kunnostuksen rahoitus onnistuu, kertoo rakennuksen omistavan Tyttökoulun Talon hallituksen puheenjohtaja Riitta Vesala.

Rakennuksen omistava yhtiö on viime vuosina remontoinut rakennusta noin viidellä miljoonalla eurolla. Se ei ole kuitenkaan riittänyt, vaan koululaiset joutuvat nyt siirtymään väistötiloihin huonon sisäilman vuoksi.

– Meillä on käsitys, että talo olisi ollut korjauskuntoinen jo ajat sitten, sanoo Lahden toimitilajohtaja Mauri Koistinen.

Tämänhetkisen arvion mukaan koulun korjaus maksaa 15 miljoonaa euroa.

Ostaako kaupunki Tiirismaan koulun?

Yksi vaihtoehto on, että Lahden kaupunki ostaisi rakennuksen ja korjaisi sen itse. Rahoja koulun ostamiseen ei kuitenkaan ole varattu kaupungin budjettiin.

– Keskustelua on siitä, että jos hinta nousee kovin kovaksi, kannattaisiko tehdä uusi koulu johonkin, summaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt päättäjien kesken käytyjä keskusteluja.

Lahden Tilakeskuksen mukaan tämän kuun aikana pyritään saamaan selvyyttä siihen, mitä korjauksia rakennus tarkkaan ottaen tarvitsisi. Koulun kohtalo halutaan saada päätöksentekoon mahdollisimman nopeasti.