Yläkoulu tarvitsee lisäkäsiä Pietarsaaressa – opettajat väsyneet häiriköintiin

Oppilaiden häiriköinti ja huono käytös ovat käyneet raskaiksi myös henkilökunnalle pietarsaarelaisessa yläkoulussa. Nyt koulu on saamassa rahaa resurssiopettajan palkkaamiseen. Jo aloitetuillakin toimilla tilannetta on saatu paranemaan, mutta viime lukuvuosi oli vaikea.

Kotimaa
Kuvassa Pietarsaaren Etelänummen koulu.
YLE / Raila Paavola

Etelänummen koulussa on ollut runsaasti häiriköintiä ja huonoa käytöstä. Oppilaita on myös jouduttu erottamaan koulusta perusopetuslain nojalla. Henkilöstölle tehty hyvinvointitutkimus osoitti, että opettajat ovat kuormittuneet tilanteesta.

Koulun oppilashuoltoryhmän mukaan nykyiset pienryhmät eivät riitä tilanteessa, joissa osalla oppilaista on vakavia käytöshäiriöitä, kehitysviivästymädiagnoosi tai oppilaat lyövät koulunkäyntiä vakavasti laimin.

Lisäresurssin avulla osa oppilaista voitaisiin siirtää pienryhmiin, joissa opetus olisi joustavampaa ja toiminnallisempaa.

Rehtori Kim Pitkäkangas sanoo Yle Österbottenin haastattelussa, että tilanne oli viime lukuvuonna hälyttävä ja raskas opettajillekin. Hän kuvaa ongelmia kuitenkin tyypillisiksi yläkoululle: kyse on pienestä joukosta oppilaita.

Koulussa on jo aloitettu parkkitoiminta ja yhteistyö perhetyön kanssa. Jo nämä toimet ovat rauhoittaneet koulun oloja. Koulussa toimii yksi resurssiopettaja.

Kaupunginhallitus esittää määrärahoja resurssiopetuksen laajentamiseen niin, että Etelänummen kouluun palkattaisiin yksi erityisopettaja.