1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ilmastoniksi: Muovipullosta valoa köyhän majaan

Filippiiniläinen järjestö opettaa köyhiä rakentamaan jätteistä aurinkovoimalla toimivia lamppuja. Keksintö valaisee jo satoja tuhansia koteja. Kirsi Crowleyn artikkeli aloittaa juttusarjan, joka kertoo ilmastoystävällisistä konsteista.

Maailmassa puolitoista miljardia ihmistä elää ilman sähkövaloa. Naziria Alimbitan napsauttaa valon päälle ensimmäistä kertaa kotonaan. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Litran valo -järjestön perustaja Illac Diaz uhmaa kasvoihin lyövää sadetta Filippiinien sotilaiden hydrokopterin kiitäessä Mindanao-jokea syrjäisiin kyliin. Veneen keulassa sotilas on valmiudessa konekiväärin varressa. Pitkäaikainen konflikti Filippiinien muslimialueilla on yhä arkea trooppisessa Maguindanaossa. Diaz on saanut Filippiinien joukot turvakseen.

Illac Diaz on päättänyt viedä valoa pimeisiin kyliin Kabuntalanin seudulla puolentoista litran tyhjissä limsapulloissa.

Diaz kumppaneineen kiirehtii useisiin kyliin joen varrella ennen auringonlaskua. Hän jakaa Manilassa vapaaehtoisten naisten tekemiä pullolamppuja ja opettaa kylien väkeä käyttämään ja rakentamaan niitä.

Väki kerääntyy joukon ympärille bambumajoistaan mutaista polkua pitkin opettelemaan virtapiirejä. Sotilaat ja kylän väki kaivavat kuoppia maahan. Sähköttömän kylän raitille nostetaan metalliputkien varaan useita muovipullolamppuja katuvaloiksi.

–Nyt voimme pilkkoa puita ja tehdä ruokaa illalla, nyt kun meillä on valoa, iloitsee Nazaria Alimbitan ja katselee majansa kattoon kiinnitettyä loistavaa muovipulloa.

Huippukoulutetusta maailmanparantajaksi

Yleensä päivän työ loppuu auringonlaskuun. Ilta-kuuden jälkeen pimeydessä ei voi enää puuhata.

Etelä-Filippiinien pitkäaikainen konflikti muslimialueiden autonomiasta on pitänyt Mindanaon äärimmäisessä köyhyydessä. Yli puolet kansasta elää kurjuudessa.

Liter of Light –järjestön perustaja Illac Diaz opettaa sotilaille, miten muovipullosta tehdään katulamppu. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Yhdysvalloissa Harvardin ja MIT-huippuyliopistoissa kaupunkisuunnittelua opiskellut Illac Diaz palasi kotiinsa Filippiineille. Hän uskoo, että teknologian kehitys ja sosiaalinen media mullistavat köyhyyden torjunnan, koska tiedon jakaminen helpottuu ja yhä useampi voi päästä teknologiaan käsiksi.

– Vanhempani veivät minua lapsena auttamaan luonnontuhojen uhreja. Kun pakkasin ruokaa, mietin miten saisimme aikaa enemmän, Diaz kertoo.

Diaz kehitti brasilialaisen mekaanikon Alfredo Moserin keksimästä muovipullovalosta kansanliikkeen. Hän alkoi ensin rakentaa vedellä ja valkaisuaineella täytettyjä muovipulloja, jotka kiinnitetään kattoon. Vesi taittoi katon yläpuolelta tulevan auringonvalon 55 watin lampuksi pimeään sisätilaan.

Diaz kumppaneineen opetti Manilan slummien ja taifuunin tuhoalueiden asukkaita rakentamaan näitä yksinkertaisia lamppuja.

Maailma paremmaksi pienillä teoilla

Maguindanaossa Diaz vie syrjäisiin kyliin edistyneempää versiota, yövaloa. Se on tehty kuparilevystä rakennetusta piirilevystä, johdoista, pienestä aurinkopaneelista ja limsapullosta.

Kolmen watin tehoinen lamppu valaisee pienen majan yllättävän kirkkaasti. Lamppuja asennetaan myös ulos bambu- tai metalliputken päähän katuvaloiksi.

Lamppu syntyy alle kymmenellä eurolla ja Diazin mukaan kuka tahansa voi askarrella sen helposti.

Liter of Light –järjestön lamput opettavat ihmisille, että aurinkoenergian valjastus on helppo asia. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Diaz uskoo, että pienillä keksinnöillä voi muuttaa maailman nopeasti. Hän ajattelee, että avun tuonti ulkomailta rekoissa kestää liian kauan. 

– Köyhille alueille tuodaan patentoitua ja kallista teknologiaa, joka on tehty ulkomailla. Se on suunniteltu menemään rikki, mutta kukaan ei kerro, miten sen voi korjata, Diaz pohtii.

Hän näyttää Kabuntalanissa ränsistynyttä isoa aurinkopaneelia bambumajan kupeessa. Hyvää tarkoittava apujärjestö on tuonut sen joitain vuosia sitten. Mutta akun rikkoonnuttua kylän väki ei ole osannut korjata sitä. Järeä akku seisoo metallijätteenä bambumajan nurkassa.

Diaz sanoo, että puhtaan energian vallankumous alkaa ruohonjuuritasolta kekseliäästä ajattelusta, joukkojen voimasta ja anteliaasta tiedon jakamisesta.

– Miksi emme tekisi ratkaisuja itse omasta takaa löytyvistä tarvikkeista, hän kysyy. Diaz muuntaa esimerkiksi sähkötupakan halvat akut tuottamaan energiaa pullovaloihin ja opettaa köyhälistöalueiden asukkaita korjaamaan ja tekemään valonsa itse.

– Parin tunnin kuluessa ihmiset ovat jo oppineet tekemään lampun itse, hän naurahtaa katsellessaan Cotabaton kaupungissa valoja kokoavia sotilaita ja kansalaisjärjestöjen aktivisteja, jotka hiovat kuparilevyjä piirilevyiksi. Oppilaat jakavat tietoa eteenpäin kylissä.

Kabuntalanissa Mindanao-joen varren pienissä kylissä illan pimeyttä ei voi valaista sähkölampulla. Kymmenillä miljoonilla filippiiniläisillä ei ole sähköä tai varaa siihen. Kuva: Kirsi Crowley / Yle
Lähin pistorasia on joen takana moskeijassa. Kännykän lataaminen maksaa 10 pesoa eli noin 20 senttiä. Sähköttömissä kylissä virran haku vaatii omaa energiaa. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Pullolamppuja jo parissakymmenessä maassa

Muutaman ihmisen voimalla toimiva järjestö ei ehdi joka paikkaan. Silti Liter of Light on levinnyt jo Afganistaniin ja Brasilian faveloihin.

Liter of Light kerää voimansa joukkoistamalla sosiaalisen median kautta. Nettisivuilla näytetään, miten lamppu tehdään.

Diaz vahvistaa verkostoaan kyltymättä. Autossa istuessaan hän vastaa puheluihin ja näpyttää sähköpostiviestejä yhteistyökumppaneille.

– Manilassa sadat pyöräilijät aikovat järjestää tapahtuman, jossa he vievät pyörillä valoja köyhille. Vapaaehtoiset naisjärjestöt rakentavat niitä.

Diazin järjestö edustaa jakamistalouden, verkostoitumisen ja joukkoistamisen aikakautta. Järjestön varat kerätään Bitcoinin avulla. Diaz on järjestön johtaja, mutta omasta mielestään hän vain tekee mahdottoman mahdolliseksi.

Tessa Sevilla näyttää kyläläisille, miten litran valo toimii. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Viesti Pariisin ilmastokokoukseen

– Haluan sanoa Pariisissa, että ruohonjuuritasolla meitä on jo miljoonia. Emme vain istu keskustelemassa, vaan torjumme ilmastonmuutosta kansanjoukkojen voimalla. Köyhillä alueilla ihmiset keksivät niukkuuden teknologiaa, sanoo Illac Diaz.

Pienet muovipullolamput eivät ole korkeaa teknologiaa, mutta ne ovat askel eteenpäin edistyksen tiellä. Lampun avulla lapsi voi lukea läksyjä tai aikuinen tehdä työtä arvokkaiden iltatuntien ajan.

Diaz on saanut arvostetun uusiutuvan energian Zayed Future Energy -palkinnon. Liter of Light aikoo jakaa miljoona pullolamppua ympäri maailmaa vuoden 2017 loppuun mennessä.