SDP:n Razmyar piti koskettavan puheen: "Moi" unohtui ensimmäisenä koulupäivänä – video

Eduskunta keskusteli keskiviikkoiltapäivällä ääriliikkeiden väkivallasta ja rasismista Suomessa. Keskustelun aluksi SDP:n Nasima Razmyar (sd.) kertoi koskettavan tarinan koulutaipaleensa alusta. Eduskuntapuolueet uusivat rasismin vastaisen julkilausuman ennen ajankohtaiskeskustelun alkua.

politiikka
 Sdp:n kansanedustaja Nasima Razmyar.
SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar muisteli eduskunnassa ensimmäistä koulupäiväänsä.

Keskustelualoitteen tekijä, kansanedustaja Nasima Razmyar (sd.) kertoi avauspuheenvuorossaan koskettavan tarinan ensimmäisestä koulupäivästään kielitaidottomana.

Meidän pitää vain uskaltaa kohdata ihmiset ihmisinä. Kun teemme näin, ihminen kokee olevansa osa yhteiskuntaa, jolloin hänen on helpompi pärjätä.

Kansanedustaja Nasima Razmyar

Razmyar sanoi jännittäneensä niin paljon, että unohti tuhat kertaa harjoittelemansa sanan "moi". Välitunnin alkaessa hän jäikin istumaan yksin pulpettiinsa, kunnes Charlotte-niminen tyttö viittelöi hänet mukaan leikkeihin.

Tapahtuma on jäänyt kansanedustajan mieleen yhtenä hänen elämänsä parhaista kokemuksista.

– Tarinassa on kaksi opetusta. Meissä kaikissa asuu Charlotte. Meidän pitää vain uskaltaa kohdata ihmiset ihmisinä. Kun teemme näin, ihminen kokee olevansa osa yhteiskuntaa, jolloin hänen on helpompi pärjätä. Koen, että olen itse tästä esimerkki, totesi Razmyar.

Vihapuheelle ja -teoille stoppi, tilalle rakentavaa keskustelua

Kansanedustaja Razmyar painotti, että vaikenemisen aika on ohi, koska ääriliikkeiden väkivalta Suomessa on tosiasia.

Mitä enemmän me kohtaamme toinen toisiamme, sitä enemmän nämä epäluulot hälvenevät

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström

Razmyar listasi suomalaisen ilmipiirin kovenemisesta kertovia tekoja: Turvapaikanhakijoiden majapaikkaan tehtiin polttopulloisku ja vastaanottokeskus yritettiin polttaa. Uusnatsijärjestön jäsenet pahoinpitelivät Jyväskylässä sivullisia mielenosoituksen yhteydessä. Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) kotiin hyökättiin.

– Rasismi tai vihateot eivät mene itsestään pois. Pelko tai tietämättömyys eivät haihdu automaattisesti. Juuri siksi Suomen eduskunta ei voi kääntää katsettaan pois. Me kansanedustajat emme voi sulkea korviamme tai vaieta. Me voimme näyttää esimerkkiä rakentavasta keskustelusta, jolla rasismille ja kaikenlaiselle vihapuheelle sanotaan ei, korosti Razmyar.

Kansanedustajat kiittelivät vuolaasti puheenvuoroissaan Afganistanista pakolaisena saapunutta Razmyaria omakohtaisen kokemuksen jakamisesta.

Keskustelu käänsi somalitaksikuskin mielipiteen

Nasima Razmyarin kertomus innoitti myös oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) jakamaan oman tarinansa somalitaustaisen taksikuljettajan kyydissä.

Jari Lindström puhuu eduskunnassa
Työministeri Jari Lindström.Yle

– Jossain vaiheessa paljastui, että olen perussuomalaisten kansanedustaja. Keskustelimme koko matkan, ja hän kertoi tekevänsä kahta työtä ja maksavansa veronsa, eikö hän ole tervetullut Suomeen? Sanoin, että minua ei kiinnosta oletko violetti, keltainen vai minkä värinen. Sinä teet töitä, olet, kertoi Lindström.

Lindströmin mukaan taksikuski kätteli häntä matkan päätteeksi ja sanoi luulleensa, että kaikki perussuomalaiset ovat rasisteja. Lopuksi kuljettaja totesi olleensa väärässä.

– Mitä enemmän me kohtaamme toinen toisiamme, sitä enemmän nämä epäluulot hälvenevät, painotti Lindström.

Ministeri kiitteli samalla kansanedustaja Razmyarin hienoa asennetta; hän on sanonut voivansa mennä samaan kahvipöytään perussuomalaisen kanssa.