Venäjän pääsyyttäjä vaatii oppositiojohtajan luovutusta Suomesta Venäjälle – nyt yrittäjä Joensuussa

Liikemies ja oppositiojohtaja Vasili Popov vastustaa luovutusta. Hän pitää juttua poliittisena ajojahtina.

Kotimaa
Vasili Popov
Vasili PopovMatti Asikainen / Yle

Venäjän pääsyyttäjänvirasto on lähettänyt virallisen luovutuspyynnön Suomen oikeusministeriölle oppositiojohtaja, liikemies Vasili Popovin luovuttamiseksi Suomesta Venäjälle.

– Luovutuspyyntö on saapunut ja se on siirretty edelleen keskusrikospoliisille, joka suorittaa luovutustutkinnan, vahvistaa hallitusneuvos Juhani Korhonen oikeusministeriöstä.

Venäjän viranomaiset haluavat Popovin takaisin kotimaahansa oikeudenkäyntiä varten, kiinteistökauppoihin liittyvien epäselvyyksien takia. Popov on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään. Hän pitää koko touhua poliittisena ajojahtina. Popov on Karjalan oppositiojohtaja ja edustaa länsimielistä Jabloko-puoluetta. Hän on myös kauppaketju Lentorgin omistaja.

Petroskoilainen Popov pakeni Venäjältä Suomeen keväällä. Siitä lähtien hän on oleskellut Pohjois-Karjalassa. Poliisi pidätti hänet elokuun lopulla Venäjän pyynnöstä ja Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määräsi hänet matkustuskieltoon.

– Hän käy ilmoittautumassa poliisille kahdesti viikossa, maanantaisin ja torstaisin, kertoo Popovin avustaja Maria.

Hänen mukaansa Popov vastustaa luovutusta Venäjälle, joten luovutusvaatimus menee korkeimman oikeuden käsittelyyn, ehkä 1–2 kuukauden sisällä.

– Vasili haluaa, että asia käsitellään nopeasti, avustaja Maria kertoo.

Vaimoa ei päästetä Suomeen

Popov asuu parhaillaan Joensuun naapurikunnssa Liperissä. Hänen 4-, 6-, ja 12-vuotiaat lapsensa vierailevat siellä kuukausittain. Vaimo Anastasia Kravtsuk pysyy Petroskoissa, koska viranomaiset eivät päästä häntä lähtemään maasta.

Popov on Suomessa oleskellessaan ryhtynyt yrittäjäksi. Hän perusti mainostomiston toukokuussa Joensuuhun.

– Se myy suomalaisyrityksille mainospaikkoja Venäjällä, Maria kertoo.