Lappajärvelle tulossa ensimmäiset turvapaikanhakijat

Muutaman päivän sisällä Etelä-Pohjanmaa saa lisää turvapaikanhakijoita. Torstaina Lappajärven Kivitippuun tulevat kunnan ensimmäiset turvapaikanhakijat ja Seinäjoelle heitä saapuu ensi maanantaina. Tätä ennen maakuntaan on sijoitettu reilut 300 turvapaikanhakijaa. He kaikki ovat Kauhavalla.

Kotimaa
Vastaanottokeskus perustetaan Kivitippuun Lappajärvellä.
Lomayhtymän omistama kylpylähotelli Kivitippu perustettiin Lappajärven rannalle vuonna 1989. Syksyllä 2015 se muuttui turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi.Pasi Takkunen / Yle

Etelä-Pohjanmaa saa lisää turvapaikanhakijoita. Torstaina Lappajärven Kivitippuun tulevat kunnan ensimmäiset turvapaikanhakijat ja Seinäjoelle heitä saapuu ensi maanantaina. Molempiin on toivottu lapsiperheitä.

Erityisesti Seinäjoen vastaanottokeskuksen tilat sopivat perheille. Soluasunnon tyyppisissä huoneistoissa on iso yhteinen oleskelutila keittiöineen sekä jokaiselle perheelle yksi yksityinen huone pesutiloineen. Kivitipussa asunnot ovat hotellityyppisiä.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrästä ei vielä ole täsmällistä tietoa.

– Olimme valmistautuneet ottamaan turvapaikanhakijoita myös hätämajoitukseen, mutta onneksi ryhmät lopulta pääsivät suoraan heille tarkoitettuihin vastaanottokeskuksiin muualle, kertoo SPR:n Kauhajoen vastaanottokeskuksen johtaja Ilkka Peura.

Enemmistö Irakista, lapsia paljon

Tähän mennessä Etelä-Pohjanmaalle on sijoittunut hieman yli 300 turvapaikanhakijaa. He kaikki ovat Kauhavan vastaaottokeskuksessa. Vastaanottokeskukseksi on muutettu entinen lentosotakoulu.

Kauhavan turvapaikanhakijoista on lähtöisin Irakista 286, Syyriasta 15, Afganistanista 8, Somaliasta 2 ja Eritreasta yksi. Heistä 15 on vauvoja tai leikki-ikäisiä lapsia ja 30 kouluikäistä lasta.