Hirsitalon rakentaminen käsityönä ei ole hätäisen hommaa

Massiivihirrestä tehty talo vaatii enemmän työtä kuin teollisesta liimahirrestä tehty. Männyn pitää olla mahdollisimman hyvää, jos siitä veistetään käsin rakennusmateriaalia. Parhaat hirret rakentamiseen saadaan pakkaskauden alkaessa.

Kotimaa
Ville Saari tekee tasaista jälkeä.
Ville Saari tekee tasaista jälkeä.Antti Kettumäki / Yle

Lastu lentää, kun Ville Saari viimeistelee pihasaunan hirsiä. Hirsirakentaminen on ollut jo satoja vuosia samanlaista, mutta työvälineet ovat parantuneet.

– Tämäkin ala on jonkin verran koneellistunut eli nykyään kirvestä käytetään vähemmän ja moottosisahaa enemmän. Painavia hirsiä ei tarvitse nostella käsin, vaan apuna käytetään nostureita. Työmenetelmät ovat tosin pysyneet samoina jo pitkään, kertoo hirsitaloyrittäjä Raimo Saari Kuortaneelta.

Saaren yrityksessä hirret työstetään edelleen käsityönä.

Luonnollisen kuivumisen lisäksi kiireellisyydestä johtuen puu voidaan myös kuivauttaa

Raimo Saari

– Me emme tee teollista hirttä, joka on liimattu useammasta kappaleesta, lainkaan. Pohdimme vuosikymmeniä sitten, vaihdetaanko teolliseen tuotantoon, mutta sillä puolella valmistajia on paljon ja kilpailu kovaa.

Omasta metsästä materiaalit?

Hirsiä veistetään pääasiassa Ähtärin alueelta tulevasta männystä. Jotkut asiakkaat haluavat rakennuttaa talonsa omasta metsästä tulevasta puusta, mutta aina se ei ole mahdollista.

– Näinkin tehdään, mutta raaka-aine ei välttämättä olekaan niin hyvää kuin asiakas olettaa. Monta kertaa se jää siihen, että laatu tai koko ei riitä. Rahtikysymys on myös olennainen asia; kannattaako puut tuoda 400 kilometrin päästä ja kuskata valmis runko takaisin, jatkaa Raimo Saari.

Paikalle tuodut materiaalit voidaan kuivata kahdella menetelmällä.

Raimo Saari.
Hirsitaloyrittäjä Raimo Saari Kuortaneelta.Antti Kettumäki / Yle

– Luonnollisen kuivumisen lisäksi kiireellisyydestä johtuen puu voidaan myös kuivauttaa. Kun meille tulee hirsiaihio, se kuoritaan puolipuhtaaksi ja kuivaaminen tapahtuu alipaineistuksella. Tällä voidaan toimitusaikatalua nopeuttaa. Nopeimmillaan talo on rungon osalta valmis kolmessa - neljässä kuukaudessa, kun se käsityönä tehdään. Pakkaskauden alkaessa alkaa paras hirsien hankinta-aika.

Hirsi on tunnettu hengittävänä materiaalina, mutta se ei ole samanveroinen muiden materiaalien kanssa.

– Hirrellä ei ole sama lämmönpitävyys juuri hengittävyyden vuoksi. Rakennusvaiheessa eristystä pystytään kuitenkin parantamaan, kun rakennuksen ala -ja yläpohjasta tehdään parempia. Myös ovilla ja ikkunoilla saadaan lämpö pysymään sisällä paremmin, sanoo Raimo Saari.

Käsityöhön uskotaan

Hankala taloustilanne vaikuttaa kaikilla aloilla ja on tuonut myös hirsirakennusalalle haasteensa.

– Nyt odotamme, että taloustilanne muuttuu. Meillä on tarkoitus jatkossakin tästä leipämme ottaa. Poikani Ville on jo kuudennen polven hirsiveistäjä ja mukana yritystoiminnassa. Hän pystyy toivottavasti tarjoamaan myös muille hirsiveistäjille työtä jatkossa, Raimo Saari miettii.

Kuortaneella on aina uskottu hirsiveistämiseen.

– Tällä hetkellä alueella on neljä yritystä, jotka tekevät hirsirakennuksia käsityönä. Vuosikymmeniä sitten yrityksiä oli yksitoista, mutta nyt määrä on vähentynyt.