Lavroville luvassa juhlavampi kattaus kuin aikoinaan Gorbatshoville – tarjolla lähiruokaa ja klassista musiikkia

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tekee keskiviikkona pikavisiitin Ouluun. Hän ehtii nauttia Oulussa myös kunnon illallisen – toisin kuin vuonna 1989 Oulussa piipahtanut presidentti Mihail Gorbatshov.

Kotimaa
Pääministeri Lavrovin vierailun ruokalista
Yle

Tavalliset oululaiset eivät keskiviikkoiltana välttämättä näe vilaukseltakaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovia, ellei sitten sattumalta mustien autojen saattueessa lentokentän ja kaupungintalon välillä. Erityistä yleisötapaamista ei Lavrovin ohjelmaan mahdu.

Vuonna 1989 Oulussa vieraillut Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov ehti lyhyesti kätellä häntä kaupungintalon edustalle tervehtimään tulleita kansalaisia. Mutta niin lyhyt Gorbatshovin vierailu oli, että hän ei ehtinyt lainkaan aterioimaan Oulussa.

Kaikilla on kyllä vähän jännitystä mukana.

Kristiina Nurkkala

– Kaupungintalolla tarjottiin lasillinen kuohuviiniä. Myöhemmin yliopistolla Gorbatshoville ja seurueelle tarjottiin tiukan aikataulun vuoksi vain kahvia tai teetä ja jotakin suolapalaa, muistelee Oulun kaupungin suhdetoimintapäällikkö Anneli Korhonen.

Juhlava illallinen Oulun kaupungintalolla

Keskiviikkona Oulun kaupungintalon henkilöstöravintola Susiteetti sen sijaan pistää parastaan pöytään, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on ensin neuvotellut Suomen ulkoministeri Timo Soinin kanssa kansainvälisistä kysymyksistä.

Lavrov vierailee Oulussa Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksessa. Kaupungintalon juhlasalissa ja lämpiössä Lavrovin kanssa samaan aikaan aterioi yli 200 kansainvälisen Barentsin alueneuvoston kokouksen osanottajaa.

– Tämä on niin iso tilaisuus meille, että kaikilla on kyllä vähän jännitystä mukana, tunnustaa illallisesta vastaava palvelupäällikkö Kristiina Nurkkala.

– Suurin osa illallisen raaka-aineista on hankittu lähialueilta. Pyrimme muutoinkin Oulun kaupungintalolla käyttämään lähialueen tuottajia mahdollisimman paljon, Nurkkala kertoo.

Venäjän ulkoministeri Lavrov poistuu Oulusta myöhään keskiviikkoiltana yksityiskoneella, noin kuusi tuntia kestävän vierailun jälkeen.