1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Ei minulla ole mitään pakolaisia vastaan, kunhan eivät tule Kihniöön"

Sosiaali- ja terveysalan yritys Pihlajalinna on vaitonainen Kihniöön majoittuvien turvapaikanhakijoiden saapumisajankohdasta. Yritys panttaa tarkkaa tietoa tuloajasta Kihniössä heränneen, osittain kriittisen keskustelun vuoksi.

Kuva: Marjut Suomi / Yle

Kihniöön odotellaan turvapaikanhakijoita päivänä minä hyvänsä. Pihlajalinnan mukaan Kihniön vastaanottokeskukseen saapuvista turvapaikanhakijoista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Tornion rekisteröintikeskukselle on annettu lupa lähettää Kihniöön 50 turvapaikanhakijaa. Yritys on hankkinut tulijoita varten entisen koulurakennuksen, johon mahtuu yli sata yöpyjää.

Tilat ja henkilökunta ovat nyt valmiita ottamaan turvapaikanhakijat vastaan. Asukkaat majoittuvat vastaanottokeskukseen ja sen yhteyteen kuuluviin ammattioppilaitoksen asuntoloihin,  kertoo Pihlajalinnan palvelupäällikkö Seppo Rantanen.

– Olemme saaneet patjoja, sänkyjä ja pyyhkeitä tarpeelliset määrät, mutta niitä alkaa olla Suomessa jo vaikea saada. Turvapaikanhakijoita on tullut niin paljon.

Turvapaikanhakijat majoitetaan entiseen Käsi-ja taideteollisuusoppilaitokseen. Seppo Rantasen mukaan on hyvä, että koululla on sekä majoitus- että opetustiloja.

Kyllä tänne tulee niin paljon, kuin me olemme valmiita vastaanottamaan

Seppo Rantanen

– Meillä on sisäministeriöstä asti ohjeistus siitä, että turvapaikanhakijat pitäisi aktivoida mahdollisimman nopeasti ja integroida yhteiskuntaan Tällaisessa paikassa voi aloittaa esimerkiksi kieli- ja kulttuurikoulutuksen.

Ovet auki vielä tällä viikolla

Kihniöön odotetaan kaikkiaan yli sata turvapaikanhakijaa, sanoo palvelupäällikkö Rantanen.

– Kyllä tänne tulee niin paljon, kuin me olemme valmiita vastaanottamaan. Painetta siihen on. Tällä hetkellä Euroopassa on 600 000 turvapaikanhakijaa, joiden liikkeistä me emme oikein tiedä tarkasti. Epäilen, että heistä osa tulee myös Suomeen – toivottavasti eivät kaikki.

Tuntuu vähän ihmeelliseltä, miksi sieltä aina vain miehet tulevat. Missä ne naiset ja lapset ovat?

Kihniöläinen

Kihniön vastaanottokeskuksen piti alun perin avautua maanantaina, mutta ovien avaaminen on viivästynyt. Rantanen arvioi, että syitä on kaksi.

– Ensinnäkin paikan pitää olla sillä tavalla valmis, että ihmisiä pystytään vastaanottamaan. Toiseksi asiaan vaikuttaa Maahanmuuttovirasto, joka lähettää tulijat. Sitä mukaan kun molemmista saadaan vihreää valoa, homma edistyy.

Rantasen mukaan turvapaikanhakijoiden pitäisi saapua tämän viikon aikana.

Pihlajalinnan edustajat tapaavat lähipäivinä Kihniön kunnan luottamushenkilöitä ja keskustelevat yhdessä kunnan edustajien kanssa turvapaikanhakijoiden integroinnista, aktivoinnista sekä kuntalaisten ja turvapaikanhakijoiden rinnakkaiselosta.

Ristiriitaisissa tunnelmissa

Kihniön raitilla tunnelmat olivat keskiviikkona ristiriitaiset. Toimittajamme kiersi kunnan keskustassa, jossa tulokkaita odotellaan osin pelokkainkin tuntein.  

Esimerkiksi jos tuovat jotain tauteja.  Ja kun on puhuttu näistä ryöstöistä ja tämmöisistä

Kihniöläinen

– Kyllä se vähän pelottaa, mitä ne tuovat tullessaan. Toisaalta taas tulee vähän elämääkin tänne Kihniön raitille.

– Kahta ja toista. Ei ole niin positiivista aina. Tuntuu vähän ihmeelliseltä, miksi sieltä aina vain miehet tulevat. Missä ne naiset ja lapset ovat ja mitkä ovat heidän kohtalonsa? Ei tunnu hyvältä, että nuoret miehet lähtevät pois ja jättävät naiset sinne.

– Kun maailmantilanteen ottaa huomioon, niin kyllä meidän suomalaisten on kannettava vastuu – myös Kihniön.

– Mielipiteitä on hirveä jyrkästi vastaan ja puolesta. Minä olen sitä mieltä, että meidän pitää auttaa, jos meillä on siihen mahdollisuus. Uskon, että kaikki menee hyvin.

Kyllä se vähän pelottaa, mitä ne tuovat tullessaan. Toisaalta taas tulee vähän elämääkin tänne Kihniön raitille.

Kihniöläinen

– Ei minulla ole mitään pakolaisia vastaan, kunhan eivät tule Kihniöön!

Vastustusta ja pelkoja

Turvapaikanhakijoiden tuloa on Kihniössä paikoin kritisoitu rankasti. Ehdottomia vastustajia ei toimittajamme kuitenkaan kohdannut. Muun muassa infotilaisuudessa henki oli toinen, kertoo paikalla ollut kyläläinen.

– Turvapaikanhakijoiden tuloa kyllä vastustettiin. Paljon on uutisoitu eri ongelmista, mitä on jossain päin on tapahtunut. Vastustajat haluavat vain kaivaa ne esiin, eivätkä nähdä asiassa mitään positiivista.  Meillä on tietysti pieni kyläyhteisö, jossa on totuttu hyvin tasaiseen meininkiin, joten kaikki uusi ehkä jännittää.

– Silloin kun ensimmäisen kerran pakoilaisasia tuli ilmi, oli vielä enemmän huolta ja pelkoa. Nyt kun asiasta on puhuttu lisää ja se on ollut mediassa esillä, niin ihmiset ovat ymmärtäneet paremmin asiaa ja ovat sitten muuttaneet mielipidettään. 

Monet asiat pelottavat kihniöläisiä.

Silmiinpistävä muutos on väen lisääntyminen. Ja se on ihan positiivistakin, kun muuttotappion kanssa tapellaan joka vuosi.

Kihniöläinen

– Esimerkiksi jos tuovat jotain tauteja. Ja kun on puhuttu näistä ryöstöistä ja tämmöisistä.

Mitään hirveyksiä ei Kihniössä kuitenkaan odoteta tapahtuvan, kun turvapaikanhakijoita saapuu.

– Silmiinpistävä muutos on väen lisääntyminen. Ja se on ihan positiivistakin, kun muuttotappion kanssa tapellaan joka vuosi.

– Ainakin pitäisi olla hyvä ohjaaja mukana ja tulkki. Ihmisiä pitäisi myös vähän enemmän informoida, ettei turhaa pelkoa olisi.