1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tinder jyrää yhä Suomessa: Yhdysvalloissa naiset kyllästyivät miesten alapääkuviin

Tinderiä selailee 100 000 suomalaista. Uudet deittisovellukset leviävät maailmalla: bumblessa vain nainen voi ehdottaa tapaamista. Hinge etsii deittejä, joiden kanssa on puhuttavaa.

Kotimaan uutiset
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Älykännykän treffisovellukset ovat saaneet Suomessakin valtavan suosion: Tinder etsii sopivia kumppaniehdokkaita lähialueelta, ilmaiseksi. Maailmalla Tinderille on ilmaantunut paljon kilpailijoita, mutta Suomessa ne eivät ole lyöneet itseään läpi

Yksi niistä on "bumble". Teksasilainen Whitney Wolfe huomasi, että naiset väsyivät miesten chateissä lähettämiin alapään kuviin.Wolfe on yksi Tinderin perustajista. Vuosi sitten hän perusti uuden sovelluksen.Bumblessa vain naiset saavat ehdottaa tapaamista. (siirryt toiseen palveluun)

Idea ei saa kannatusta deittailun asiantuntijolita. Helsinkiläinen bloggaaja Miss Ruki Ver (siirryt toiseen palveluun) tietää, mistä puhuu. Hän on tehnyt Tinderissä kokeiluja siitä, millaisilla kuvilla saa parhaiten seuraa. (siirryt toiseen palveluun) Nimimerkin takaa paljastuu äidinkielenopettaja Säde Kankare.

– En oikein innostu. Molemmilla osapuolilla pitää olla mahdollisuus ehdottaa tapaamista. Siitä huolimatta, että sain Tinderissä aika suorasukaisia seksiesityksiä, Kankare sanoo.

Samoila linjoilla on deittipalveluita tutkinut Anne Holappa Turun yliopistosta. Holappa uskoo, että bumblen kaltaisille palveluille on kohderyhmänsä: esimerkiksi ne, jotka ovat eläneet väkivaltaisessa parisuhteessa.

– Parisuhde on kuitenkin vuorovaikusta. Sovellus, jossa kumpi tahansa voi tehdä aloitteen, on kannatettavampi, Holappa sanoo.

Happn hakee lempipaikoista

Uusia tulokkaita treffimarkkinoilla on myös Britanniassa läpimurron tehnyt "hinge". Se valikoi seuralaisia, jotka ovat samalla alalla tai joiden kanssa kanssa on useita yhteisiä kontakteja. Tavoitteena on löytää pari, jonka kanssa olisi jotain puhuttavaa.

"Happn" puolestaan hakee treffikumppaneita, jotka ovat käyneet samoissa paikoissa. Ne voivat olla esimerkiksi ravintoloita tai kuntosaleja.

Homojen suosikkeja ovat puolestaan "planetromeo" tai "grindr". Pohjoismaiden suurin homoille, lesboille ja biseksuaaleille suunnattu sivusto on "qruiser".

Deittipalvelimien suosion kasvulle ei näy loppua, koska ne ovat ilmaisia ja perustuvat ihmisten perustarpeisiin. Juuso Puranen tekee Tinderistä lopputyötään (siirryt toiseen palveluun) Jyväskylän yliopistossa.

– Suomessa Tinder on erilainen verrattuna muihin maihin. Ulkomailla tulee suorempia ehdotuksia. Suomessa deittailu on viattomampaa, Puranen sanoo.

Deitti vaikka Afrikasta

Kännykän deittipalvelut perustuvat paikannukseen. Maksamalla lisämaksun voi kuitenkin päästä selaamaan tarjontaa missä tahansa. Deitin voi löytää vaikka Afrikasta.

Moni on tavannut ihmisen, johon ei olisi törmännyt missään muualla.

Juuso Puranen

Ja missä on kysyntää, on myös tarjontaa. Myös maksulliset seuralaiset ovat löytäneet deittipalvelut.

– Jonkin verran Suomessakin tulee vastaan tekaistuja profiileja, jotka houkuttelevat maksulliseille sivuille. Kuvassa on kaunis nainen, joka kertoo olevansa kiinnostunut juuri sinusta, sanoo Puranen.

Vaikka trefifipalstoilla pyörii eronneita ja karanneita, kaikkia yhdistää tarve löytää seuraa. Jotkut haluavat löytää myös elämänsä miehen tai naisen.

– Moni kertoo tavanneensa ihmisiä, joihin ei olisi törmännyt missään muualla, Puranen sanoo.

Lue seuraavaksi