1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ilmainen vessa voi olla valtava kuluerä – "Wc-tilat ovat käyntikortti, pitää olla siistiä"

Huoltoasemien wc-tilojen siisteydestä koituvat kustannukset ovat merkittävät. Kuluja kertyy muun muassa paperista, vedestä, pesuaineista ja siivouksesta.

Kuva: Arja Lento / Yle

Huoltoasemalla asiakas suuntaa askeleensa usein ensimmäisenä wc-tiloihin. Saniteettitilojen käyttö on ilmaista maksaville asiakkaille, mutta tiloja käyttävät usein myös ohikulkijat, jotka eivät kartuta huoltamon kassaa.

Osa huoltoasemista tarjoaa ilmaisen vessakäynnin kaikille, osa taas pyytää palvelusta esimerkiksi 50 sentin maksua, mikäli asiakas ei osta mitään.

Yksi ilmaisen helpotuksen tarjoajista on eri puolilla Suomea toimiva ABC-liikennemyymäläketju. Kehitysjohtaja Antti Erikiven mukaan saniteettitilojen ylläpitoon kuluvat kustannukset ovat merkittävät.

– Se on yksi ihan keskeisimmistä kustannuseristä, puhutaan usean miljoonan kulusta vuositasolla ja muutaman kymmenentuhannen euron kustannuksesta per yksikkö, Erikivi erittelee.

Wc-tilojen hintalappu koostuu monista tekijöistä: muun muassa päivittäisistä siivouksista, vedestä, wc-paperista, käsipyyhkeistä ja pesuaineista. Erikivi on tietoinen, että ABC-huoltoasemilla käy myös ihmisiä, jotka piipahtavat vain vessassa ostamatta mitään. Asiaa ei koeta ongelmaksi.

– Emme näe, että jokaisen asiakkaan on pakko ostaa jotain. Vessassa voi käydä ilmaiseksikin, emme lähde sitä rajoittamaan. Se on meidän heikkoutemme, jos asiakas ei osta mitään, Erikivi toteaa.

50 sentin vessamaksua ei aina haluta maksaa

Paltamon Nesteen vessanovessa kerrotaan wc:n olevan maksuton asiakkaille, mutta muilta pyydetään 50 sentin maksu. Yrittäjä Pirjo Ronkaisen mielestä vessa on palvelu, josta voi pyytää maksun, mikäli asiakas ei muita ostoksia tee.

– Kuluja on paljon. Ei tämä mikään yleinen vessa ole, ja maksaahan niidenkin käyttäminen, Ronkainen toteaa.

Joillakin huoltoasemilla vessan käyttämisestä peritään pieni maksu. Kuva: Yle

Yrittäjä laskeskelee, että viime syyskuussa esimerkiksi wc-paperiin kului 175 euroa ja käsipyyhkeisiin 207 euroa. Siivotakin täytyy monta kertaa päivässä. Vilkkaaseen matkailuaikaan kuluja on Ronkaisen mukaan puolet enemmän.

– Vertaan hintoja aina kahvikuppiin: laskin, että jos asiakas ostaa ison kupin kahvia ja käy vessassa, kahvin katteeksi jää 50 senttiä.

Vessa-asioita linjattiin Paltamolla pari vuotta sitten, kun huomattiin, että nuorisolla on tapana viihtyä vessoissa. Kiveen hakattuja säännöt eivät kuitenkaan ole, vaan usein toimitaan tapauskohtaisesti. Nesteellä käy myös paljon linja-autoa odottavia asiakkaita, joten wc-tilat ovat ahkerassa käytössä.

– Aika moni käy vain vessassa, ja totta kai jokainen saa niin tehdä. Kyllä sen maksun ovat asiakkaat hyvin ymmärtäneet, että eihän kotonakaan vessapaperi ole ilmaista.

Vaikka vain vessaa käyttäviltä toivotaan pientä maksua, eivät kaikki kulkijat halua palvelusta maksaa.

Se on yksi ihan keskeisimmistä kustannuseristä, puhutaan usean miljoonan kulusta vuositasolla.

Antti Erikivi

– Käy niitäkin, jotka käyvät vain vessassa eivätkä osta mitään. Olen ajatellut, että ei ole rahaa, tai ei haluta maksaa palvelusta. Ei se ole ongelma, kun ei ole tehty siitä ongelmaa.

Huoltamoyrittäjä ei koe, että suurten huoltamoketjujen ilmaiset vessat lisäisivät kilpailupainetta.

– Se on jokaisen oma asia kuka haluaa antaa asiakkaalle mitäkin, Ronkainen summaa.

"Siistit wc-tilat ovat käyntikortti"

Sekä Paltamon Nesteen yrittäjä Pirjo Ronkainen että ABC:n kehitysjohtaja Antti Erikivi ovat yhtä mieltä siitä, että taukopaikkojen vessat ovat asia, johon teiden varsilla täytyy panostaa.

– Wc-tilat ovat käyntikortti, pitää olla siistiä. Niihin joutuu panostamaan, toteaa Ronkainen.

Erikivi toteaa, että vessojen ja hoitotilojen maksuttomuus on ollut alusta asti osa ketjun liikeideaa.

– Vaikea sanoa, kuinka suuri merkitys vessoilla on kilpailun kannalta, koska siisti vessa on kuitenkin helppo kopioida. Se vaatii vain systemaattista tekemistä.