Hyvä huostaanotto muutti elämän suunnan – lue laitoksia kiertäneen tarina

Perhekodissa kasvanut Guled Abdi haluaa itsekin ammatin lastensuojelun alalta. Oppisopimuspaikka löytyi samasta perhekodista, jossa hän itsekin aikuistui.

Kotimaa
Maahanmuuttajataustainen Guled Abdi
Yle

Neljävuotiaana Somaliasta perheensä kanssa Suomeen muuttanut Guled Abdi eli 9-vuotiaana sen verran rankkaa elämää, että viranomaiset päätyivät ottamaan pojan huostaan vanhemmiltaan.

– Siinä oli näpistelyä, ilkivaltaa ja pari pahoinpitelyäkin. Siitä se kovan pojan elämä lähti, Guled Abdi kertoo.

Taisteluarpia ja epätasa-arvoa

Aikuisikäänsä asti Abdi eli lastensuojelulaitoksissa eri puolella Suomea. Hän jos kuka on oikea mies kertomaan, millainen paikka kodin ulkopuolelle sijoitetulle lapselle on hyvä, millainen huono.

Perhekodin isä löi milloin virvelin vavalla, milloin avokämmenellä. Kovan pojan rooli oli ainoa tapa selviytyä.

Guled Abdi

Aloitetaan huonoista.

Kun huostaanotosta 9-vuotiaana sovittiin, Abdi muutti lastensuojelulaitokseen uudelle kotiseudulleen. Ja kohta taas seuraavaan osoitteeseen.

Nyt jo lakkautetussa perhekodissa poika koki olonsa turvattomaksi.

– Taisteluarpia löytyy eri puolilta kehoa. Perhekodin isä löi milloin virvelin vavalla, milloin avokämmenellä. Kovan pojan rooli oli ainoa tapa selviytyä.

Pahinta oli epäreiluuden tunne. Perhekodin vanhempien biologiset lapset olivat eri asemassa kuin perheessä asuvat sijoituslapset.

Yksi hyvä aikuinen riittää

14-vuotiaana elämä sai onnellisen käänteen, kun sijoituspaikaksi valikoitui perhekoti Lappeenrannassa. Uuteen paikkaan saapumisen päivä on piirtynyt kirkkaana mieleen. Vastassa oli Guled Abdin elämän tärkein ihminen, uuden perhekodin johtaja, jota Abdi kutsuu äitipuolekseen.

– Kaksi 190 senttistä isoa äijää oli minua saattamassa ja vastassa oli pienikokoinen nainen. Saattajat epäilivät, miten mahtaa nainen minun kanssa pärjätä.

Hän ei tehnyt sitä niin kuin ne muut tekivät, väkivallalla tai kättä nostamalla.

Guled Abdi

– Hyvin on pärjännyt. Hän ei tehnyt sitä niin kuin ne muut tekivät, väkivallalla tai kättä nostamalla. Hän tekee työtä sydämellä.

Guled Abdi on nyt 26-vuotias. Hänen puheessaan kuuluu rempseä eteläkarjalainen murre. Guled Abdi opiskelee lähihoitajaksi oppisopimuksella samassa lastensuojelun yksikössä, jonka itsekin sai kokea turvallisena kasvuympäristönä. Siellä hän uskalsi luopua kovasta kuoresta ja olla oma lempeä itsensä.