1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin ilmassa pieniä määriä radioaktiivisia aineita – päästö todennäköisesti ydinreaktorista

Säteilyturvakeskus havaitsi Helsingin valvonta-asemalla lokakuun alussa kerätyissä näytteissä pieniä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita, mangaania, kobolttia ja cesiumia. Mittaustulos on poikkeuksellinen. Havainnosta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kuva: Yle

Helsingin ilmasta mitataan aina silloin tällöin pieniä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita. Usemmiten kyse on Tšernobylin ajoilta maaperään jääneestä cesiumista.

Lokakuun alussa Säteilyturvakeskus STUK kuitenkin teki Helsingin valvonta-asemalla poikkeuksellisen havainnon.  Viidennen ja kuudennen päivän näytteissä oli yhtä aikaa pieniä määriä mangaania, kobolttia ja cesiumia.

– Kyseisessä ilmanäytteessä oli useita radioaktiivisia aineita, mistä voi päätellä, että aine olisi peräisin reaktorista, toteaa ympäristön säteilynvavonta- ja valmiusosaston johtaja Tarja Ikäheimonen Säteilyturvakeskuksesta.

Ihmisille ei aiheutunut vaaraa

Määrät olivat vain noin miljardisosan sellaisista pitoisuuksista, jotka olisivat aiheuttaneet tarpeen ihmisten suojautumiseen. Terveydelle päästö ei siis aiheuttanut vaaraa.

Säteilyturvakeskus selvittää aineiden alkuperää, vaikka se saattaa osoittautua mahdottomaksi. 

– Me analysoimmen edelleen muilla paikkakunnilla olleiden ilmankerääjien näytteitä ja olemme myös olleet yhteydessä naapurimaiden sisarorganisaatioihin, mutta tällaisia havaintoja ei ole tehty muualla eikä alkuperästä ole selvyyttä, Ikäheimonen kertoo.

– Reaktoreitahan on muuallakin kuin ydinvoimaloissa. On tutkimusreaktoreita ja ydinvoimalla käyviä jäänsärkijöitä ja sukellusveneitä. Ainoa, mitä tiedämme on, että silloin tuuli kävi pohjoisesta, hän jatkaa.