Suomessa kiinniotettu venäläismies vastustaa luovutusta Yhdysvaltoihin

Maksim Senah jäi kiinni Nuijamaan raja-asemalla elokuussa. Mies on asetettu Yhdysvalloissa syytteeseen tietokonepetoksista ja väärinkäytöksistä.

Kotimaa

Petoksista epäilty venäläismies vastustaa Yhdysvaltain vaatimusta luovuttaa hänet Suomesta Minnesotan osavaltioon vastaamaan häneen kohdistettuihin syytteisiin. Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi häntä koskeneen luovutustutkinnan, ja oikeusministeriö sai tutkintapaperit käsiinsä tiistaina.

– Hän vastustaa luovutusta, joten juttu siirtyy korkeimpaan oikeuteen. Luovutuspyynnön käsittely kestää muutamia viikkoja, ehkä kuukauden, arvioi hallitusneuvos Juhani Korhonen oikeusministeriöstä.

Maksim Senah jäi kiinni Nuijamaan raja-asemalla 8. elokuuta, ja häntä on siitä pitäen pidetty säilössä Vantaan vankilassa. Suomen viranomaiset ottivat hänet säilöön Yhdysvaltain oikeusministeriön pyynnöstä. Mies on asetettu Yhdysvalloissa syytteeseen lukuisista tietokonepetoksista ja väärinkäytöksistä.

Myös Venäjä on ollut kiinnostunut Senahista. Venäjän ihmisoikeusvaltuutettu Konstantin Dolgov ilmoitti elokuussa, ettei Venäjä hyväksy venäläismiehen luovutusta Yhdysvaltoihin. Venäjä ei ole kuitenkaan lähettänyt oikeusministeriölle virallista luovutuspyyntöä Senahista, joten ainakin toistaiseksi juttua puidaan vain Suomen ja Yhdysvaltain välillä.

Yhdysvalloilta saapui virallinen luovutuspyyntö Suomeen muutama viikko sitten. Senah ei ole ainut venäläinen, joita Yhdysvallat on pyytänyt Suomen palauttamaan.

– Meillä on tällä hetkellä useitakin venäläisiä vireillä. Myös Venäjän suuntaan on luovutettu, kuluvan syksynkin aikana ainakin yksi, Korhonen kertoo.

Oikeusministeriön kannalta palautuksissa on kyse normaalista yhteistyöstä eri maiden viranomaisten kesken. Luovutukset perustuvat maiden välisiin sopimuksiin.