Huumeet tuo Suomeen yhä useammin kansainvälinen rikollisliiga

Tiistaina julkisuuteen kerrottu mittava huumetakavarikko osoittaa ulkomaalaisten rikollisryhmien vastaavan aiempaa useammin huumeiden maahantuonnista. Amfetamiinierä olisi näkynyt omaisuus- ja väkivaltarikoksina, jos se olisi päätynyt Pirkanmaalla katukauppaan.

Kotimaa
Poliisin takavarikoimia huumeita Keskusrikospoliisin Rikosmuseossa.
Poliisin takavarikoimia huumeita keskusrikospoliisin Rikosmuseossa.Mia Gertsch / Yle

Suurten huume-erien maahantuonti on entistä enemmän ulkomaalaisten käsissä.

Keskusrikospoliisi (krp) kertoi tiistaina Tampereella paljastaneensa kansainvälisen rikollisryhmän, joka toi kymmeniä kiloja vahvaa amfetamiinia Alankomaista Suomeen. Suurin osa törkeästä huumausainerikoksesta epäillyistä on Suomessa tai Alankomaissa asuvia marokkolaisia.

Krp:n rikoskomisario Jari Rädyn mukaan viime aikoina on ollut myös muita tapauksia, joissa tekijät ovat olleet pääosin muita kuin suomalaisia.

– Ulkomaalaiset ottavat huumausaineet Suomessa vastaan ja myyvät ne täällä suomalaisille huumeiden tukkukauppiaille. Suomalaiset kauppiaat myyvät ne taas eteenpäin, kertoo Räty.

Suomen historian suurin amfetamiinitakavarikko tehtiin Nokialla toukokuun alkupuolella. Samalla viikolla krp teki poikkeuksellisen laajoja huumeratsioita Bandidos-jengin toimitiloihin Nokialla, Tampereella ja Helsingissä.

Poliisi epäili toukokuussa esitutkinnan ja todistusaineiston perusteella, että Bandidos-jengin tiloista löytyneet huumet olisi tuotu Saksasta tai Alankomaista.

Huumelasti olisi näkynyt Pirkanmaan rikollisuustilastoissa

Jos takavarikoitu huume-erä olisi päätynyt levitykseen Pirkanmaalla, se olisi näkynyt alueen rikollisuustilastoissa.

– Omaisuus- ja väkivaltarikokset olisivat lisääntyneet huomattavasti, toteaa Sisä-Suomen poliisilaitoksen huumausainerikostutkinnan tutkinnanjohtaja Jari Luoto.

Toukokuussa takavarikoidusta huumelastista olisi saatu yli puoli miljoonaa käyttöannosta. Ne eivät päätyneet katukauppaan. Luoto ei silti usko, että takavarikointi on tehnyt pitkäaikaisen loven Pirkanmaan amfetamiinitarjontaan.

– Tällainen tyhjiö täyttyy nopeasti, kun uudet erät valtaavat kaupungin.