1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Led-katuvalaisimien vaihtourakka on hyvässä vauhdissa Oulussa

Oulun kaupungin alueella katuvalojen vaihtaminen energiaa vähemmän kuluttaviin led-valaisimiin jatkuu vielä muutaman vuoden. 26 000:sta uudistettavasta valaisimesta on vahtamatta noin 10 000 valaisinta. Oulussa on noin 40 000 valaisinpistettä.

Kempeleläisen Greenled-yhtiön katuvalaisin. Oulun kaupungissa on käytössä usean yrityksen led-valaisimia. Kuva: Pekka Loukkola / Yle

Oulun katuvalaisimien vaihto energiaa säästäviksi led-valoiksi jatkuu vielä parin-kolmen vuoden ajan. Elohopeahöyryvalaisimien vaihto alkaa olla kanta-Oulun osalta loppusuoralla, mutta Ouluun lyhdistettyjen vieruskuntien eli Haukiputaan, Kiimingin ja Oulunsalon osalta urakka on kesken.

Oulun Energia Urakoinnin projektipäällikkö Heikki Niskalan mukaan vaihtoruljanssi on edennyt aikataulussaan.

– Vuonna 2010 aloitettiin ja vielä on vaihtamatta noin 10 000 valaisinta. Osassa näistä elohopealampuista joudutaan vaihtamaan myös kaapeloinnit ja koko valaisinpylväs. Aikaa kuluu, koska vaihtourakka odottaa yleensä laajempaa katujen saneeramista, kertoo Niskala.

– Suurin osa on vaihdettu vuoden 2018 aikoihin, mutta pieniä osia jää tästäkin myöhemmäksi, Niskala toteaa.

Ledivalaisin palaa pitempään ja säästää

Heikki Niskalan mukaan ledivalaisemien hinnat ovat laskeneet, joten katuvalojen vaihtaminen ledeihin tuo säästöä nopeammalla tahdilla. Led-katuvalon käyttöikä on pitkäikäisempi.

– Säästöä tulee esimerkiksi kevyen liikenteen väylällä, jossa on aiemmin ollut elohopealamppu käytti 133 wattia tehoa. Nyt tilalle vaihdetaan 30 wattia käyttävä led-valo. Sähköä säästyy kun tarvitaan vain neljäosa aikaisemmasta tehosta.

Sähköä säästyy kun tarvitaan vain neljäosa aikaisemmasta tehosta.

Heikki Niskala

Lisäsäästöjä tulee myös siitä että led-valoja voidaan himmentää.

– Esimerkiksi viuonna 2014 asennetuissa led-valaisimmissa on mahdollisuus himmentää valoa siten, että klo 21:n aikohin katuvalo säätyy himmeämmäksi noin 70 prosenttiin ja keskiyöllä 50 prosenttiin. Aamulla klo 5:n aikaan valoteho kasvaa ja aamuseitsemältä valo palaa täydellä teholla. Ennen tämä ei ollut mahdollista, Niskala kertoo.

Heikki Niskala lupailee myös, että tulevaisuudessa katuvaloja voidaan säätää etänä yksi kerrallaan.

Oulun kaupunginvaltuusto on myöntänyt vuosittain katuvalojen vaihtamiseen 2,5 miljoonaa euroa.