Pizzakohu puhututtaa yrittäjiä – "varmasti voi myydä siihen hintaan"

Poliisin aloittama pizzan hintojen tarkkailukampanja kuuluu joensuulaisten pizzeriayrittäjien puheissa. Kokeneen yrittäjän mukaan pizzaa voi myydä alle kuuden euron, kun työntekijät ja raaka-aineet eivät maksa liikaa.

Kotimaa
Pizzojen hintoja joensuulaisen pizzerian katumainostelineessä.
Esa Huuhko / Yle

Poliisi julisti maanantaina, että alle kuusi euroa maksava pizza ei voi olla puhtain jauhoin pizzoja valmistavalle yrittäjälle taloudellisesti kannattavaa. Samassa yhteydessä poliisi toivoo saavansa ilmoituksia ravintoloista, joissa pizzan hinta on alle kuusi euroa.

Joensuulaisen Pizza Express & Cafen yrittäjä Awrango Jeb on hämillään valloillaan olevasta pizzakohusta.

– Se on ihan naurettava asia, ettei pizzan hinta voi olla alle kuusi euroa. Jos on perheyritys ja ei ole ulkopuolisia työntekijöitä, niin varmasti voi myydä siihen hintaan. Myös se, mistä ja miten hankkii raaka-aineet vaikuttaa myyntihintaan. Esimerkiksi juustoissa on suuria eroja hinnassa, Jeb sanoo.

– Kahden täytteen pizzat ovat monesti tehty noin kahden euron arvoisista raaka-aineista. Sellaiset pizzathan voi myydä huoletta vitosella, Jeb kertoo lähes 20 vuoden pizzeriayrittäjän kokemuksellaan.

Suomalaispizzerioiden hinnat korkeammalla

Kävelykierros Joensuun keskustassa paljastaa, että lähes poikkeuksetta jokainen ulkomaalaistaustaisen yrittäjän pizzeria kauppaa katumainostelineessään "päivän pizzaa", joka maksaa noin viisi euroa.

– Nämä halvat pizzojen hinnat ovat lähinnä asiakkaiden houkuttelemisen vuoksi esillä. Myymme päivässä arviolta 200 erilaista ruoka-annosta ja näistä ehkä viisi on päivän pizzoja. 6-8 euron listapizzoja myydään noin sata, kuin myös erilaisia kebab-annoksia, pizzeriayrittäjä Jeb arvioi.

Jos on perheyritys ja ei ole ulkopuolisia työntekijöitä, niin varmasti voi myydä siihen hintaan.

Awrango Jeb

Joensuun suomalaisomisteisissa pizzerioissa ja ravintolaketjuissa halvimpien pizzojen hinnat vaihtelevat 6,5 eurosta aina kymppiin ja sen yli.

– Meillä ei ole normaalioloissa mitään mahdollisuuksia myydä pizzaa alle kuuden euron hintaan. Ihan jo sen takia, että käytämme laadukkaita kotimaisia raaka-aineita, jotka maksavat paljon. Lisäksi meillä ollaan TES:in mukaisilla palkoilla töissä, kommentoi hinnoittelua erään kotimaisen pizzaketjun edustaja .

– Joskus sentään jaamme kuponkeja, joilla pizzan saa kuuteen euroon, hän lopettaa.