1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija: Tuulivoimaloiden infraäänet tuskin vaikuttavat terveyteen

Tuulipuistojen lähellä asuvista ihmisistä osa kokee voimaloiden aiheuttavan meluhaittoja. Työterveyslaitoksen tutkijan mukaan on epätodennäköistä, että tuulivoimaloiden infraäänillä olisi terveysvaikutuksia.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Yle Uutisten tiistaina esittelemän uuden tutkimuksen mukaan tuulipuistojen melun häiritsevyys riippuu hyvin vähän äänen voimakkuudesta, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Valtteri Hongisto. Hän on yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tutkimuksessa ilmenee, että tuulivoimaloiden lähellä asuvien ihmisten kokemukseen vaikuttavat huomattavasti enemmän luottamus viranomaisiin sekä henkilökohtainen huoli voimalan terveysvaikutuksista.

Hongisto esitteli tuulivoimaloiden melutukimusta keskiviikkona Simossa. Tutkimuksen mukaan ihmiset kokevat tuulivoimalat eri tavoin tutkimuksessa esitetyillä mittareilla.

– Tuulivoimaloiden infraäänien tasot jäävät alle kuulokynnyksen. On epätodennäköistä, että niillä olisi terveysvaikutuksia, kun ne eivät kuulu. Tämä on tällä hetkellä vallitseva käsitys ympäristölääketieteessä, Hongisto toteaa.

Infraääniä löytyy muualtakin ympäristöstä

Hongisto sanoo, että infraäänistä keskusteleminen on välillä hakoteillä.

– Infraääneihin liittyvät keskustelut ovat hieman epämääräisiä, koska keskustelussa on myös virheitä. Ihminenhän kuulee infraääniä ja se ei ole totta, että ihminen ei kuulisi, Hongisto toteaa.

– Tuulivoimalathan sisältävät infraääniä, kuten monet muutkin ympäristön äänet, siinä ei ole mitään poikkeuksellista.

Hongisto jatkaa, että tuulivoimaloiden infraäänistä on tehty laaja tutkimus viime vuonna Japanissa.

Tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) Työterveyslaitoksella teetti Anojanssi-hanke, jonka yhtenä rahoittajana on muun muassa Suomen Tuulivoimayhdistys. Aineiston keräyksen rahoitti tuulivoimaoperaattori Tuuliwatti Oy. Anojanssi on osa laajempaa ministeriöiden ja eri yritysten Anojanssi-tutkimuskokonaisuutta, jonka tarkoitus on ymmärtää melun häiritsevyyteen vaikuttavia tekijöitä.

Juttua muokattu 16.10.2015 klo 12.10. Jutun alkuun lisätty maininta tutkija Ville Hongistosta yhtenä tutkimuksen tekijänä. Jutun kolmatta kappaletta muokattu. Lisäksi juttuun lisätty uusi viimeinen kappale linkkeineen.

Juttua muokattu 16.10. klo 14.58. Alaotsikosta poistettu virke, jossa todettiin perheen jättäneen kotinsa oireiden vuoksi.